Mykonos Tour - Your compass for Mykonos Island
Greek
English
Ξενοδοχεία
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Κυκλάδες
Bars Clubs
Μύκονος Live
Μύκονος Gay bars
Εστιατόρια
Μύκονος Αγορά
Ομορφιά, Fitness και Sport
Γρήγορο Φαγητό
Σινεμά Μαντώ
Μύκονος Παραλίες
Αξιοθέατα
Μύκονος Videos
Φωτογραφίες
Μουσεία
Εκκλησίες
Μύκονος Χάρτης
Επαγγελματικός Κατάλογος
Γενικές πληροφορίες
Τοπικά Προϊοντα
Βιογραφίες
Μύκονος Νέα
Τα Σχόλια σας
Εορτολόγιο
Μύκονος Ιστορία
Ακίνητα Κτηματομεσιτικά
Υπηρεσίες
Σύνδεσμοι links
MykonosTour.gr
Μύκονος Αναζήτηση
Προφίλ
Βάλτε link
Επικοινωνία
Δήλωση Απορρήτου
Όροι Χρήσης
MykonosTour / Γενικές πληροφορίες / ΜΥΚΟΝΟΣ - ΔΗΛΟΣ - ΡΗΝΕΙΑ

ΜΥΚΟΝΟΣ - ΔΗΛΟΣ - ΡΗΝΕΙΑ

ΜΥΚΟΝΟΣ - ΔΗΛΟΣ - ΡΗΝΕΙΑ

ΜΥΚΟΝΟΣ - ΔΗΛΟΣ - ΡΗΝΕΙΑ - Γεωγραφική Θέση - Έκταση - Γεωμορφολογία - Τοπογραφικά στοιχεία.

Γεωγραφική Θέση - Έκταση

Το σύμπλεγμα των νησιών Μυκόνου , Δήλου και Ρήνειας βρίσκεται στο κέντρο της γεωγραφικής και πολιτισμικής ενότητας των Κυκλάδων , που είναι σπαρμένες στο Αιγαίο ολόγυρα από το αρχαίο κέντρο τους την ιερή Δήλο - γενέτειρα του Απόλλωνα.

Πιο συγκεκριμένα , τα τρία αυτά νησιά έχουν προς δυσμάς την -ανάλογη με την Μύκονο σε έκταση- Σύρο (όπου η Ερμούπολη , πρωτεύουσα του Νομού Κυκλάδων , αλλά και έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στα νότια του συμπλέγματος βρίσκονται οι σημαντικά μεγαλύτερες νήσοι Πάρος και Νάξος , στα βόρεια η Τήνος και στα ανατολικά , σε μεγαλύτερη απόσταση , η Ικαρία .

Η Μύκονος , γνωστό τουριστικό κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας εδώ και πολλές δεκαετίες , απέχει από τον Πειραιά 110 ναυτικά μίλια .

Η Μύκονος διοικητικά ανήκει στην επαρχεία Σύρου (Νομός Κυκλάδων )και συνιστά σήμερα έναν ενιαίο Δήμο (το Δήμο Μυκόνου , μετά την κατάργηση της Κοινότητας της Ανω Μεράς , με το σχέδιο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ το 1999). Διοικητικά αλλά και ιδιοκτησιακά , του ανήκουν οι νησίδες Δήλος και Ρήνεια.

Η συνολική επιφάνεια των 3 νησιών είναι 102,5 τ.χλμ και αναλυτικά :

Μύκονος : 85,4 τ.χλμ    Δήλος 3,4 τ.χλμ και Ρήνεια  13,7 τ.χλμ

Το νησί της Δήλου απέχει μόλις 1,5 ναυτικό μίλι απόσταση από την πόλη (Χώρα) της Μυκόνου και είναι στα δυτικά της . Δυτικότερα και σε μικρή απόσταση , βρίσκεται η Ρήνεια ( ή : Μεγάλες Δήλες  , για τους Μυκονιάτες ).

Γεωμορφολογία - Τοπογραφικά στοιχεία

Η Μύκονος στο χάρτη προσομοιάζει με ένα ακανόνιστο τρίγωνο , το οποίο όμως χωρίζεται σε δύο τμήματα από έναν σημαντικό κόλπο στον Βορρά (Πάνορμος) .Στο μεγαλύτερης επιφάνειας ανατολικό κυριαρχούν δύο ημιορεινοί όγκοι με τις ψηλότερες κορυφές τους σε μεγαλύτερο των 300 μ. υψόμετρο , ο Προφήτης Ηλίας ο Βορνιώτης και ο Προφήτης Ηλίας ο Ανωμερίτης . Νοτιοδυτικά , η επιμήκης χερσόνησος του Διακόφτη προτάσσεται της δυτικής πλευράς του νοητού τριγώνου δημιουργόντας δύο χαρακτηριστικούς ακόμα όρμους , τον Κόρφο με βόρειο προσανατολισμό και τον Ορνό με νότιο .

Μικρής έκτασης , ακατοίκητες βραχονησίδες του νησιωτικού συμπλέγματος είναι οι : Τραγονήσι και Σταπόδια στα Ανατολικά και Ν.Α. της Μυκόνου (η δεύτερη σε αρκετά μεγαλύτερη απόσταση ), ʼγιος Γεώργιος-Μπάου , Πρασονήσια και Καλαφακίωνα στα Δυτικά , Ν.Δ. αντίστοιχα , καθώς και οι Μικρός και Μεγάλος Ρεματιάρης , καταμεσής του στενού μεταξύ Δήλου και Ρήνειας .

Ο σχηματισμός πολλών ορμίσκων στην ακτογραμμή της Μυκόνου με νότιο προσανατολισμό  που αντιστοιχούν σε πολυάριθμες , μικρού μεγέθους και καλά προστατευμένες από το βοριά αμμουδερές και πανέμορφες παραλίες , χαρακτηρίζει το Μυκονιάτικο - άνυδρο κατά κανόνα - τοπίο και έχει αναμφίβολα συμβάλει στην προβολή του τόπου ως προνομιούχου τουριστικού προορισμού σε διεθνές επίπεδο .

Οι κυριότεροι όρμοι της Μυκόνου είναι :

Ο Πάνορμος - Φτελιά   : ανοικτός προς Βορρά.

Του Τούρλου :  ανοικτός προς Δ.-Ν.Δ.

Της Μεγάλης  Αμμου :  ανοικτός προς Δ.

Ο Κόρφος :  ανοικτός προς Βορρά                                                

Του Αϊ Γιάννη :  ανοικτός προς Δ.-Ν.Δ.                                   

Ο Ορνός : ανοικτός προς Νότο.

Ο Πλατύ Γιαλός - Ψαρού : ανοικτός προς Νότο.     

Της Παράγκας : ανοικτός προς Νότο.                         

Το Πλιντρί  -  Σούπερ Παραντάις : ανοικτός προς Νότο.   

Η Ελιά : ανοικτός προς Νότο.

Το Καλό Λιβάδι : ανοικτός προς Νότο.

Ο Καλαφάτης - Αγία Αννα :ανοικτός προς Νότο.

Της Λυιάς : ανοικτός προς Νότο.

Η Μερχιά ανοικτός προς Α.

Η Μερσίνη ανοικτός προς .Α.-Β.Α.

 

Στον όρμο του Τούρλου , 2 χλμ . βορείως της Χώρας Μυκόνου (και του παλαιού λιμένα) έχει κατασκευαστεί το νέο λιμάνι του Τούρλου , που λειτουργεί πλήρως από το 2002 , εξυπηρετώντας τα κρουαζιερόπλοια και , εν μέρει , τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες .

Τα σημαντικότερα  ακρωτήρια του νησιού είναι :

Ο Αρμενιστής   προς Β.- Β.Δ.

Η Αναβολούσα προς Β.Δ.

Η Αλεόμαντρα προς Ν.-Ν.Δ.

Ο Κάβος του Καφέ προς Ν.

Η Ελιά προς Ν.

Τα Διβούνια προς Ν.-Ν.Α.

Ο Μαύρος προς Β.Α.

 

Στο ακρωτήρι Αρμενιστής λειτουργεί από το 1892 φάρος φωτοβολίας 35 ναυτικών μιλίων .

 

Το μήκος των ακτών της Μυκόνου φτάνει τα 81 χλμ . Οι μάλλον απότομες και βραχώδεις ακτές της διακόπτονται πολύ συχνά από όμορφες παραλίες γρανιτικής άμμου , ενώ μικροί σκόπελοι συμπληρώνουν κάποτε το τοπίο , σε μικρή απόσταση από τις ακτές .

Το έδαφος έχει γενικώς γρανιτική σύσταση με περιορισμένα άλλης σύστασης - κυρίως ασβεστολιθικά - τμήματα . Η επιφάνεια του παρουσιάζει λοφώδεις εξάρσεις μικρού γενικά υψομέτρου. Του τοπίου της Μυκόνου δεσπόζουν όμως οι δύο υψηλότερες κορυφές : ο Αι-Λιάς (Προφήτης Ηλίας ) ο  Βορνιώτης ( υψόμετρο: 372μ στα Β.Δ.  και ο  Αι-Λιάς  ο Ανωμερίτης  ( υψόμετρο: 341μ) στα Ανατολικά.

Η Μύκονος διαθέτει και ορυκτό πλούτο (μολυβδο , άργυρο και κυρίως βαρίτη ), που υπήρξε αντικείμενο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στο παρελθόν .

 

Η Δήλος έχει σχήμα επίμηκες και σχεδόν ατρακτοειδές . Ο ψήλος για το μέγεθος της λόφος που δεσπόζει του νησιού ονομάζεται Κύνθος με υψόμετρο 112 μ. και βρίσκεται κατά το μέσον του .

Οι τρεις κύριοι ορμίσκοι της Δήλου είναι:

Η Γούρνα στην ανατολική ακτή .

Του Σκαρδανά στην δυτική ακτή .

Οι Φούρνοι στην δυτική ακτή .

Στον όρμο Φούρνος υπάρχει και η μοναδική αμμώδης παραλία της Δήλου .

Στο στενό πέρασμα που αφήνεται  ανάμεσα στη Δήλο και την Ρήνεια , εύρους 600-1500 μ βρίσκονται οι νησίδες Μεγάλος και Μικρός Ρεματιάρης .

 

Η Ρήνεια έχει σχήμα ακανόνιστο και διαιρείται από έναν στενό και χαμηλό ισθμό σε δύο ίσης περίπου έκτασης τμήματα . Έχει τρεις λόφους , μόλις υψηλότερους των 120 μ. και ικανό αριθμό ορμίσκων , πλάτους 100-300 μ. με μικρές αλλά φιλόξενες παραλίες .  

MykonosTour Page ID: 201

Βίντεο:

Σχετικές σελίδες

Σχετικός Χάρτης:

 
Copyright © 2007-2024 - MykonosTour - George Nazos All rights reserved.
Created & Hosted by Vistoweb