Mykonos Tour - Your compass for Mykonos Island
Greek
English
Ξενοδοχεία
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Κυκλάδες
Bars Clubs
Μύκονος Live
Μύκονος Gay bars
Εστιατόρια
Μύκονος Αγορά
Ομορφιά, Fitness και Sport
Γρήγορο Φαγητό
Σινεμά Μαντώ
Μύκονος Παραλίες
Αξιοθέατα
Μύκονος Videos
Φωτογραφίες
Μουσεία
Εκκλησίες
Μύκονος Χάρτης
Επαγγελματικός Κατάλογος
Γενικές πληροφορίες
Τοπικά Προϊοντα
Βιογραφίες
Μύκονος Νέα
Τα Σχόλια σας
Εορτολόγιο
Μύκονος Ιστορία
Ακίνητα Κτηματομεσιτικά
Υπηρεσίες
Σύνδεσμοι links
MykonosTour.gr
Μύκονος Αναζήτηση
Προφίλ
Βάλτε link
Επικοινωνία
Δήλωση Απορρήτου
Όροι Χρήσης
MykonosTour / Εκκλησίες / Η Καθολική Εκκλησία της Μυκόνου Παναγία του Ροδαρίου

Η Καθολική Εκκλησία της Μυκόνου Παναγία του Ροδαρίου

Η Καθολική Εκκλησία της Μυκόνου Παναγία του Ροδαρίου

Η Μύκονος απέχει 95 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά . Έχει  μόνιμο πληθυσμό γύρω στους δέκα χιλιάδες κατοίκους . Κατά τους θερινούς μήνες χιλιάδες τουρίστες περνούν τις διακοπές τους στο νησί .

Για την πνευματική εξυπηρέτηση των χιλιάδων καθολικών τουριστών και των μόνιμων καθολικών κατοίκων του νησιού υπάρχει στην Μύκονο μια καθολική εκκλησία που βρίσκεται στην πλατεία της  Αλευκάντρας  κοντά στους γραφικούς μύλους της Μυκόνου .

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα βιβλία των επισκεπτών του Ναού το 1997, έγραψαν το όνομα τους 12.156 επισκέπτες .

Η Καθολική Εκκλησία της Μυκόνου είναι αφιερωμένη στην Παναγία του Ροδαρίου από το 1668 . Το 1677 , η Εκκλησία ανακαινίστηκε από τον αρχιερατικό Επίτροπο Λεονάδρο Ξανθάκη όπως μαρτυρεί η επιγραφή , στα λατινικά που βρίσκεται πάνω από την κεντρική είσοδο .

Η εικόνα , πάνω από την Αγία Τράπεζα , παριστάνει την Παναγία με το Βρέφος , ανάμεσα στον Aγιο Δομίνικο , απόστολο της ευλαβείας του Αγ. Ροδαρίου και την Αγία Αικατερίνη της Σιένας .

Μεταφέρθηκε στην Μύκονο από την Βενετία το 1715. Με την ευκαιρια αυτή , ο  Βικάριος Ιωάννης Βιτάλης , έστρωσε με πλάκες μαρμάρου το δάπεδο του Ναού και τοποθέτησε το επίχρυσο τόξο γύρω από την Εικόνα , χάρη σε μια γενναία προσφορά της ανιψιάς του, Μαρούσσας Βιτάλη . Αυτό το μαρτυρεί μια επιγραφή στο κέντρο του Ναού .

Ο Κανονικός  π. Φώσκολος , καταγόμενος από την Τήνο ,διακόσμησε την Αγία Τράπεζα το 1748 . Μπορούσε κανείς να διαβάσει μια σχετική επιγραφή στις ανώτερες πλευρές του Αρτοφορίου . Ήταν δυνατό επίσης να διακρίνει κανείς μια άλλη επιγραφή του Ιερέα στα δύο ξυλόγλυπτα κιονόκρανα του τόξου , λίγο πιο πάνω από την Εικόνα .

Όλα αυτά τώρα δεν υπάρχουν πια , διότι το Ιερό Βήμα κάηκε ολοσχερώς την νύχτα της Πρωτομαγιάς του 1991 κατά την εργατική γιορτή .

Η κεντρική είσοδος είναι προς την δύση , προς την Θάλασσα , με κατεύθυνση τα νησιά της Δήλου , της Ρήνειας και της Σύρου . Η πλαϊνή πόρτα , κοντά στο Ιερό , που υπάρχει ακόμα , οδηγούσε προς τον νότο και ήταν η είσοδος προς το Σκευοφυλάκιο και την κατοικία του Ιερέα . Την κατοικία αυτή την αποτελούσαν μια σάλα και τρία δωμάτια .

Η Εκκλησία έχασε τους βοηθητικούς αυτούς χώρους καθώς και την αυλή του Ναού που βρισκόταν μπροστά στην κεντρική Είσοδο .

Η Εικόνα της Παναγίας  του Ροδαρίου έπαθε μεγάλη ζημιά κατά την πυρκαγιά της Πρωτομαγιάς του 1991 . Μετά από την συντήρηση της  που έγινε στην Τήνο , από την συντηρήτρια Εικόνων Aννα Πρελορέντζου , από την Κώμη , η Εικόνα μεταφέρθηκε με πομπή στην Μύκονο στις 15 Οκτωβρίου 1996 και τοποθετήθηκε πάλι στη θέση της με επίσημη τελετή , από τον Σεβασμιώτατο  π .Νικόλαο Πρίντεζη , Αρχιεπίσκοπο Νάξου - Τήνου - Μυκόνου κ.λ.π  στην οπία έλαβαν μέρος πολλοί προσκυνητές , ιδίως από την Τήνο . Στις 8 Οκτωβρίου 1997 , ο Σεβασμιώτατος εγκαινίασε τη νέα μαρμάρινη Αγία Τράπεζα , που έγινε με τις προσφορές των πιστών .

Εφημέριος Μυκόνου είναι από το 1994 , Γενικός Αρχ/κός Επίτροπος της Αρχ/πής Νάξου - Τήνου  και εφημέριος του Ενοριακού Ναού Τήνου Αγ. Νικολάου , ο π. Ρόκκος Ψάλτης .

 

Η Θεία Λειτουργία τελείται κάθε Κυριακή και Μεγάλη Εορτή το απόγευμα :

Απρίλιο   - Αύγουστο : 7:30 Μ.Μ.

Σεπτέμβριος - 18:30 Μ.Μ. - Οκτώβριος : 18:00 Μ.Μ.

 

Κατά τους χειμερινούς μήνες , και ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων , Θεοφανείων και την Τεσσαρακοστή , εκτελούνται λειτουργικές Ακολουθίες κατά διαστήματα για τους μόνιμους Καθολικούς κατοίκους της Μυκόνου . Για το Πάσχα υπάρχει ένα ειδικό πρόγραμμα με τον εορτασμό του Δυτικού Ημερολογίου , για την εξυπηρέτηση των ξένων τουριστών .

 

Πληροφορίες :

Π. Ρόκκος Ψάλτης 84200 Τήνος  τηλ: 0030 22830 22292

Δημήτριος Σαλάχας  , Μύκονος  τηλ: 0030 22890 22710 - 22726

Ιωάννης Αρμακόλας  , Μύκονος - Τουριστικό γραφείο τηλ: 0030 22890 23877 - 24569

MykonosTour Page ID: 214

Σχετικές σελίδες

 
Copyright © 2007-2024 - MykonosTour - George Nazos All rights reserved.
Created & Hosted by Vistoweb