Mykonos Tour - Your compass for Mykonos Island
Greek
English
Ξενοδοχεία
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Κυκλάδες
Bars Clubs
Μύκονος Live
Μύκονος Gay bars
Εστιατόρια
Μύκονος Αγορά
Ομορφιά, Fitness και Sport
Γρήγορο Φαγητό
Σινεμά Μαντώ
Μύκονος Παραλίες
Αξιοθέατα
Μύκονος Videos
Φωτογραφίες
Μουσεία
Εκκλησίες
Μύκονος Χάρτης
Επαγγελματικός Κατάλογος
Γενικές πληροφορίες
Τοπικά Προϊοντα
Βιογραφίες
Μύκονος Νέα
Τα Σχόλια σας
Εορτολόγιο
Μύκονος Ιστορία
Ακίνητα Κτηματομεσιτικά
Υπηρεσίες
Σύνδεσμοι links
MykonosTour.gr
Μύκονος Αναζήτηση
Προφίλ
Βάλτε link
Επικοινωνία
Δήλωση Απορρήτου
Όροι Χρήσης
MykonosTour / Μουσεία / Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου

Αρχαιολογικό Μουσείο ΜυκόνουΤο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου κτίσθηκε το 1902, ειδικά για να στεγάσει τα ευρήματα απο τον "Βόθρο της Καθάρσεως" του 426/5 π.Χ., που αποκάλυψε το 1898 ο Δημ. Σταυρόπουλος στη Ρήνεια.
Το σχέδιο ήταν του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Λυκάκη, ενώ η δαπάνη καταβλήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία. Το οικόπεδο είναι δωρεά του Δήμου Μυκονίων. Το αρχικό νεοκλασικό κτήριο πήρε τη σημερινή "νησιώτικη" μορφή του το 1934, ενώ το 1972 προστέθηκε η μεγάλη ανατολική αίθουσα.


Στο Μουσείο εκτίθεται μεγάλος αριθμός αγγείων προϊστορικών μέχρι υστεροελληνιστικών χρόνων (μέσα 3ης χιλιετίας - 1ος αιώνας π.Χ.), επιτύμβια αγάλματα, στήλες και τεφροδόχοι κάλπες από τη Ρήνεια και πολύ λίγα αγγεία από τη Μύκονο.

Συλλογές που περιλαμβάνει :

  • Επιτύμβια αγάλματα και στήλες του 2ου - 1ου αιώνα π.Χ.
  • Αγγεία των μέσων της τρίτης χιλιετίας π.Χ. - 1ου αιώνα π.Χ.
  • Ειδώλια του 2ου - 1ου αιώνα π.Χ.
  • Κοσμήματα και μικροαντικείμενα του 2ου - 1ου αιώνα π.Χ.
Σημαντικότερα εκθέματα :

Μεγάλος (ύψος 1,40 μ.) πίθος του 7ου π.Χ. αιώνα διακοσμημένος με ανάγλυφες σκηνές από την άλωση της Τροίας. Είχε χρησιμοποιηθεί ως ταφικός πίθος και βρέθηκε το καλοκαίρι του 1961 κατά τη διάνοιξη πηγαδιού στο κέντρο της Χώρας Μυκόνου. Στο λαιμό παριστάνεται η κάθοδος των Ελλήνων από τον Δούρειο Ιππο και στην κοιλιά, σε μετόπες, πολεμιστές που επιτίθενται σε γυναίκες και παιδιά.

Μεγάλος αρχαϊκός αμφορέας διακοσμημένος με γραμμικά κοσμήματα. Στην κοιλιά παριστάνεται σφίγγα και στο λαιμό προτομή αλόγου.

Επιτύμβια στήλη του Γλύκωνος που χάθηκε στη θάλασσα. Ο νεκρός κάθεται λυπημένος και συλλογισμένος πάνω στα βράχια κοιτάζοντας την πρώρη του καραβιού του. Στο πάνω μέρος της στήλης είναι δεμένη μία ταινία. Κάτω από την παράσταση η επιγραφή : "Γλύκων Πρωτογένου χρηστέ χαίρε". 2ος/1ος αιώνας π.Χ.

Επιτύμβια στήλη της Τερτίας Ωραρίας από την Ελληνιστική νεκρόπολη της Ρήνειας. Η νεκρή γυναίκα κάθεται δεξιά αποχαιρετώντας τον σύζυγό της, που στέκεται όρθιος μπροστά της. Μία νεαρή θεραπαινίδα στο πλάι κρατάει την πυξίδα με τα κοσμήματα της νεκρής. Η στήλη ήταν τοποθετημένη πάνω σε μαρμάρινη σαρκοφάγο που φέρει την επιγραφή : Τερτία Ωραρία
2ος/1ος αιώνας π.Χ.

Λατρευτικό άγαλμα Ηρακλέους από τη Ρήνεια. Ελληνιστικό αντίγραφο Αττικού πρωτότυπoυ έργου του 5ου αι. π.Χ. Βρέθηκε το 1899 στο ιερό του Ηρακλέους, μέσα σε μικρό ναΐσκο. Ο ήρωας παριστάνεται γυμνός κρατώντας με το αριστερό χέρι το ρόπαλο και τη λεοντή. Παριανό μάρμαρο με εξαιρετική στίλβωση στο γυμνό σώμα. 2ος/1ος αιώνας π.Χ.


Πήλινο τηγανόσχημο σκεύος με εγχάρακτη διακόσμηση. Στο κάτω μέρος σχηματοποιημένο αιδοίο. Βρέθηκε στη Μύκονο σε τάφο Πρωτοκυκλαδικών χρόνων.

Yδρία με σχηματοποιημένη φυτική διακόσμηση και άλογα. Στον "βόθρο της καθάρσεως" βρέθηκε ένας μεγάλος αριθμός παρόμοιων αγγείων. Προέρχονται από ένα άγνωστο Κυκλαδικό εργαστήριο (ίσως Μηλιακό ή Παριανό), το μόνο νησιώτικο εργαστήριο που χρησιμοποίησε την ανθρώπινη μορφή - κυρίως προτομές νεαρών γυναικών - ως διακοσμητικό θέμα. 6ος αιώνας π.Χ.

Ερυθρόμορφη αττική υδρία με παράσταση Νίκης που πετά κρατώντας πυξίδα και ελάφι που τρέχει προς τα αριστερά.

Ειδώλιο νεαρής γυναίκας ντυμένης με μακρύ χιτώνα και ιμάτιο. Σώζονται ίχνη από τα αρχικά χρώματα. Από την Ελληνιστική νεκρόπολη της Ρήνειας. 2ος/1ος αιώνας π.Χ.

Νεκρικό ανδρικό άγαλμα από την ελληνιστική νεκρόπολη της Ρήνειας. Ο νεκρός παριστάνεται όρθιος, φορώντας χιτώνα και μακρύ ιμάτιο και κρατώντας πιθανόν κάτι με τα δύο του χέρια. Μεταξύ των ώμων, κοιλότητα για την ένθεση της χωριστά λαξευμένης κεφαλής. 2ος/1ος αιώνας π.Χ.

 

MykonosTour Page ID: 64

Φωτογραφίες:

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ

Σχετικές σελίδες

Σχετικός Χάρτης:

 
MykonosTour
MykonosTour.gr
Μύκονος Αναζήτηση
Προφίλ
Βάλτε link
Επικοινωνία
Δήλωση Απορρήτου
Όροι Χρήσης
Greek Version
English Version
Στείλτε το άρθρο σας
Δείτε σχόλια

Θυμήσου

Σήμερα γιορτάζουν:
Γεώργιος, Αχιλλέας, Ελισσάβετ, Βαλεντίνη
Αύριο γιορτάζουν:
Μάρκος
Copyright © 2007-2024 - MykonosTour - George Nazos All rights reserved.
Created & Hosted by Vistoweb