Mykonos Tour - Your compass for Mykonos Island
Greek
English
Ξενοδοχεία
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Κυκλάδες
Bars Clubs
Μύκονος Live
Μύκονος Gay bars
Εστιατόρια
Μύκονος Αγορά
Ομορφιά, Fitness και Sport
Γρήγορο Φαγητό
Σινεμά Μαντώ
Μύκονος Παραλίες
Αξιοθέατα
Μύκονος Videos
Φωτογραφίες
Μουσεία
Εκκλησίες
Μύκονος Χάρτης
Επαγγελματικός Κατάλογος
Γενικές πληροφορίες
Τοπικά Προϊοντα
Βιογραφίες
Μύκονος Νέα
Τα Σχόλια σας
Εορτολόγιο
Μύκονος Ιστορία
Ακίνητα Κτηματομεσιτικά
Υπηρεσίες
Σύνδεσμοι links
MykonosTour.gr
Μύκονος Αναζήτηση
Προφίλ
Βάλτε link
Επικοινωνία
Δήλωση Απορρήτου
Όροι Χρήσης
MykonosTour / Βιογραφίες / Γιαννούλης Μπόνης (1878-1960)

Γιαννούλης Μπόνης (1878-1960)

Ο Γιαννούλης Μπόνης (1878-1960) ήταν ένας Μυκονιάτης νομικός, λόγιος και ερευνητής που αγαπούμε με πάθος το νησί του. Τον Δεκέμβριο του 1933 εκδίδει την εφημερίδα «Μυκονιάτικα Χρονικά» που κυκλοφορεί (δεκαπενθήμερη στην αρχή, μηνιαία στη συνέχεια) έως τον Αύγουστο του 1935 «με δυσβάσταχτες οικονομικές δυσκολίες». Αυτός ο φίλος, λοιπόν, του Παπαδιαμάντη, του Νιρβάνα, του Πορφύρα, του Παπαντωνίου και άλλων, κατάφερε σ" αυτούς τους 20 μήνες που κυκλοφόρησε την εφημερίδα του να δώσει - με τα μέτρα και τα μέσα της εποχής - ένα υπόδειγμα τοπικού εντύπου: Γνώση του σήμερα, δημιουργική αναδρομή στο χθες και προοπτική για το αύριο. Κι όλα αυτά με ρεπορτάζ, σχόλια, έρευνες, λογοτεχνικά, ιστορικά και λαογραφικά κείμενα.

Και για να κατανοηθεί η σοβαρότητα και η επάρκεια του Μπόνη: Ανακαλύπτει ότι το κείμενο (1789) του Γάλλου περιηγητή Frieseman για τη Μύκονο είναι καθαρή αντιγραφή κειμένου άλλου περιηγητή, του Journefort, που είχε επισκεφθεί το νησί έναν αιώνα πριν. Δημοσιεύει, ωστόσο, το κείμενο του αντιγραφέα «διά να θαυμάσουν απλώς οι αναγνώσται μας την πρωτοφανή θρασύτητά του ως λογοκλόπου...».

Όλα τα φύλλα της εφημερίδας, στη μορφή που τα είχε τυπώσει ο Μπόνης, μάζεψαν οι ταμένοι άνθρωποι του πολιτιστικού Συλλόγου Μυκόνου «Θεσμός» και μας προσφέρουν τον πολύτιμο τόμο των «Μυκονιάτικων Χρονικών». Γιατί είπα ταμένοι; Διότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι η «άλλη πλευρά της Μυκόνου» είναι το ίδιο το νησί - κι ας μην επεκταθούμε.

Να τελειώσω - και θα κατανοήσετε γιατί - με ένα απόσπασμα από το κύριο άρθρο της εφημερίδας, στις 15.4.1934. Το υπογράφει ο Νίκος Ι. Μπέρτος που είχε με άλλους διοργανώσει το 1925 την πρώτη εκδρομή Δήλου - Μυκόνου:

«... Πρέπει ο Μυκονιάτης, ο κύριος αυτός συντελεστής της προόδου της Μυκόνου, να μείνη ο ίδιος του 1925, με την ωραίαν του φιλοξενίαν και ευπροσηγορίαν, την ίδια καθαριότητα στο σπίτι του, στα προϊόντα του, στα ρούχα του, στο σοκκάκι του, στο μαγαζί του, αλλά προ παντός στο χαρακτήρα και την συνείδησί του. Πόσην εντύπωσιν έκανε η ολοκάθαρη χωριατοπούλα στον ξένο, όταν στο πέρασμά της μαζύ με το καλημέρισμά της τον φίλεψε ένα κλωνί βασιλικό με ένα εγκάρδιο χαμόγελο!

Ο ξένος που έρχεται και ενθουσιάζεται με την Μύκονον πρέπει να θεωρήται ως φιλοξενούμενος, με το αζημίωτον εννοείται, και όχι σαν κάτι απλώς και μόνον προς εκμετάλλευσιν...».

«ΜΥΚΟΝΙΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ»

Δώρο, μια κιβωτός μνήμης

Οι ακάματοι Μυκονιάτες του Πολιτιστικού Συλλόγου «Θεσμός» ανατύπωσαν τα φύλλα της εφημερίδας (1933-1935) του νομικού και λόγιου Γιαννούλη Μπόνη και μας παραδίδουν έναν πολύτιμο τόμο με κείμενα απολαυστικά και εν πολλοίς προφητικά για τη σημερινή Μύκονο

Πηγή: Τα Νέα .Άρθρο: ΚΩΣΤΑΣ ΡΕΣΒΑΝΗΣ

MykonosTour Page ID: 202

Σχετικές σελίδες

 
Copyright © 2007-2023 - MykonosTour - George Nazos All rights reserved.
Created & Hosted by Vistoweb