ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑΣ
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑΣ γεννήθηκε στο νησί μας στις 3 Ιουλίου του 1945. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο Μυκόνου και από το 1957 έως το 1963 εφοίτησε στο "Οκτατάξιο" τότε Γυμνάσιο Τήνου, αφού εκείνα τα δύσκολα χρόνια το νησί μας δεν διέθετε Γυμνάσιο. Στις πανεπιστημιακές εισαγωγικές εξετάσεις τού 1963 επέτυχε σε δύο τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ελληνικής και της Αγγλικής Φιλολογίας, όπου εφοίτησε ως υπότροφος μέχρι το 1968, οπότε πήρε το πτυχίο του.
Από τον Οκτώβριο του 1968 έως τον Φεβρουάριο του 1971 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Ανθυποσμηναγός. Έκτοτε, με μόνο κάποια περιστασιακά ταξίδια στην Αγγλία, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Αυστρία και αλλού, ζει αδιακόπως και εργάζεται στο νησί μας, το οποίο, όπως λέει ο ίδιος, "μου έλειψε και το νοστάλγησα τόσο πολύ κατά την διάρκεια των σπουδών μου, που δεν μου δίνει η καρδιά μου ούτε στιγμή να το αποχωριστώ."
Ο Π. Κ. διορίστηκε ως καθηγητής για πρώτη φορά το 1971, αλλά δεν αποδέχτηκε τον διορισμό γιατί εκείνα τα δίσεχτα χρόνια διάφοροι λόγοι και συγκυρίες τον έστελναν να υπηρετήσει εκτός Μυκόνου, ενώ υπήρχε κενό της ειδικότητάς του στο σχολείο μας. Επαναδιορίστηκε το 1976 και αυτή τη φορά τοποθετήθηκε στη Μύκονο. Εργάστηκε στο Γυμνάσιο και το Λύκειο του νησιού μας ως καθηγητής της αγγλικής γλώσσας και ως φιλόλογος των ελληνικών σχεδόν επί μιαν εικοσαετία κατά τα ηρωικά χρόνια που τα δυο αυτά σχολεία μας προσπαθούσαν να ολοκληρωθούν και να σταθούν στα πόδια τους. Χωρίς ο ίδιος να το επιδιώξει υπηρέτησε για ένα διδακτικό έτος και ως διευθυντής του Γυμνασίου μας. Το 1995 παραιτήθηκε από την εκπαίδευση και έκτοτε έχει ολοκληρωτικά επιδοθεί στη συγγραφή των βιβλίων του.
Τον διακρίνει η αγάπη για τον γενέθλιο τόπο του, τη φύση του, τα αρχιτεκτονήματά του, τον πολιτισμό και την ιστορία του, η αφοσίωση στην λογοτεχνική δουλειά του και η λατρεία του για την κλασική μουσική στην οποία είχε μυήσει πολλούς από τους μαθητές του. "Η ανταμοιβή μου από τα χρόνια και της δικής μου μαθητείας στο σχολείο", μας είπε ο Π. Κ., "είναι η αγάπη που διακρίνω στα μάτια των μαθητριών και των μαθητών μου, οικογενειαρχών τώρα πλέον, όταν με χαιρετούν ή με συστήνουν στα παιδιά τους, και η σφραγίδα που άφησε στην ψυχή τους -και την δική μου- η αμφίδρομη διδασκαλία, διδασκαλία με την ευρύτερη σημασία του όρου..."
Ως συγγραφέας ο Π. Κ. εργάζεται αθόρυβα στη Μύκονο και έχει εκδώσει ώς τώρα εικοσιένα βιβλία με ποιήματα, διηγήματα, κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Μυκόνου, έχει επίσης μεταφράσει στη γλώσσα μας αγγλόφωνη ποίηση που έχει δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά. Για τη δημιουργία του η κριτική έχει απανειλημμένως μιλήσει με κολακευτικότατα λόγια. Από τα "μυκονιάτικα" έργα του Π. Κ. ξεχωρίζουν τα Όρτσ" αλά μπάντα!, Αναδρομικός διάπλους στην παλιά Μύκονο (Δήμος Μυκόνου και Εκδόσεις Ίνδικτος 1986 και 2002), Χρηστικό Λεξικό του ιδιώματος της Μυκόνου (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 1996), Ενθύμιον Μυκόνου (1885-1985), Σχόλια σε φωτογραφίες (επίσης Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 1998) και οι συνεργασίες του επί δεκατρία χρόνια στην αλησμόνητη εφημερίδα Η Μυκονιάτικη, από τις στήλες της οποίας προσπάθησε να κάνει γνωστό στους συμπατριώτες του τον πολιτισμό του νησιού και την σπουδαία μορφή τής λογοτεχνίας μας, την αδικημένη και καταλαλημένη Μυκονιάτισσα Μέλπω Αξιώτη. Το πρώτο του βιβλίο (Συρραφή ονείρων, 1980) έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μαρίας Περικλή Ράλλη και τα Παραμιλητά, Κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Μυκόνου (Εκδόσεις Ίνδικτος 2002) έχει προσφάτως τιμηθεί με την ανώτατη πολιτειακή διάκριση στον λογοτεχνικό τομέα, το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας. Τελευταίο του βιβλίο το παραμύθι του για μικρούς και μεγάλους Το κουρτινάκι της καρδιάς (Ίνδικτος 2005).
Αυτή τη στιγμή ο Π. Κ. ετοιμάζει: α. τους δύο επόμενους και τελευταίους τόμους της βραβευμένης σειράς Παραμιλητά? β. μια έκδοση με 84 παραμύθια που συγκέντρωσε στη Μύκονο το 1910 και το 1911 ο Γάλλος Ελληνιστής Λουδοβίκος Ρουσέλ, και γ. ένα βιβλίο με διηγήσεις με τίτλο Λοξές ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό.
ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑ
ΠΟΙΗΣΗ
Συρραφή ονείρων, 1980 / Ακαριαία, 1985 / Ο Άρχοντας του Μεγάλου Δόκανου, 1986 / Το μενεξεδί της Ποιήσεως, 1991 / Ο Αντιχνούμενος, Οι Εκδόσεις των Φίλων 1994
ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Το ρόδο της φωτιάς, 1985 / Η κουνιστή πολυθρόνα και άλλες ιστορίες, Νεφέλη 1996 / Είναι και πράματα βουβά, Νεφέλη 1999 / Η Ξυλόκατα και άλλες παγίδες, Νεφέλη 2004 / Το κουρτινάκι της καρδιάς, Ίνδικτος 2005 / Μικρό τρίπτυχο του νόστου, Ίνδικτος 2006
ΕΠΙΜΕΛΕΙΕΣ - ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
Όρτσ" αλά μπάντα!, Δήμος Μυκονίων 1986α, Ίνδικτος και Δήμος Μυκόνου 2002β / Ένας Λόρδος στη Μύκονο και στις Δήλες το 1749, An Irish Lord in Mykonos, Delos and Rhenea in the year 1749, 1989α, 1991β / Δήλος, Άνοιξη του 1991 μ.Χ., Delos, Spring 1991 A.D., A Photographic Itinerary, Δήμος Μυκονίων 1991 / Ποιήματα και ρίμες του Πανάγου Αξιώτη, Η Μυκονιάτικη 1993 / Χρηστικό Λεξικό του ιδιώματος της Μυκόνου, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 1996 / Γράμματα στη Μέλπω, Η Μυκονιάτικη 1997 / Ενθύμιον Μυκόνου (1885-1985), Τόμοι Α΄ και Β΄, Mykonos (1885-1985), A Photographic Memento, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 1998 / Παραμιλητά, Κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Μυκόνου, Σειρές Α΄ και Β΄, Ίνδικτος 2002
ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ
Λουδοβίκου Ρουσέλ, Παραμύθια της Μυκόνου / Παραμιλητά, Κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Μυκόνου, Σειρές Γ΄ και Δ΄ / Χρηστικό Λεξικό του ιδιώματος της Μυκόνου
(Β΄ έκδοση, συμπληρωμένη)
MykonosTour Page ID: 49