Mykonos Tour - Your compass for Mykonos Island
Greek
English
Ξενοδοχεία
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Κυκλάδες
Bars Clubs
Μύκονος Live
Μύκονος Gay bars
Εστιατόρια
Μύκονος Αγορά
Ομορφιά, Fitness και Sport
Γρήγορο Φαγητό
Σινεμά Μαντώ
Μύκονος Παραλίες
Αξιοθέατα
Μύκονος Videos
Φωτογραφίες
Μουσεία
Εκκλησίες
Μύκονος Χάρτης
Επαγγελματικός Κατάλογος
Γενικές πληροφορίες
Τοπικά Προϊοντα
Βιογραφίες
Μύκονος Νέα
Τα Σχόλια σας
Εορτολόγιο
Μύκονος Ιστορία
Ακίνητα Κτηματομεσιτικά
Υπηρεσίες
Σύνδεσμοι links
MykonosTour.gr
Μύκονος Αναζήτηση
Προφίλ
Βάλτε link
Επικοινωνία
Δήλωση Απορρήτου
Όροι Χρήσης
MykonosTour / Κυκλάδες / Φολέγανδρος Κυκλάδες Ελλάδα

Φολέγανδρος Κυκλάδες Ελλάδα

Φολέγανδρος Κυκλάδες Ελλάδα

Φολέγανδρος , Κυκλάδες, Ελλάδα, Νήσος των Κυκλάδων, μεταξύ της Σίκινου και Μήλου. Απέχει 15 μίλια (ανατολικά) της Μήλου και 22 μίλια ΒΔ. από τη Σαντορίνη.

Τη Φολέγανδρο οι ναυτικοί την αποκαλούν Πολύκαντρο. Είναι επιμήκης νήσος με δύο εκατέρωθεν κολπίσκους Πόρτο Βαθύ και Πλάκα που τη χωρίζουν σε δύο ισομήκη τμήματα ορεινά και άδενδρα. Οι ακτές της είναι περισσότερο απόκρημνες και σχηματίζουν πολλά ακρωτήρια όπως το Καστέλι, Κυπάρισσος, Ασπρόπουντα που φέρει Φάρο, Βιτσέντζος, Γκρότα κ.ά.

Το νησί είναι έδρα της Κοινότητας Φολεγάνδου, που αποτελείται από δυο Κοινοτικά Διαμερίσματα. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το ομώνυμο χωριό (που λέγεται και Χώρα) με 316 κατοίκους, που περιλαμβάνει τους οικισμούς Κάστρο, που άρχισε να αναπτύσσεται στα χρόνια της Ενετοκρατίας γύρω από το κάστρο της Φολέγανδρος, Λιβάδι και Πετούση. Το άλλο Κοινοτικό Διαμέρισμα έχει την έδρα του στην Απάνω Μεριά, που αποτελεί και το χαρακτηριστικότερο (παραδοσιακό) κομμάτι του νησιού, και περιλαμβάνει άλλους δύο μικροτερους που κατοικούνται μόνο το καλοκαίρι, τον Καραβοστάσης (που είναι και το λιμάνι) και την Αγκάλη, που είναι στον όρμο Βαθύ.

Πρώτοι κάτοικοι της νήσου κατά τη παράδοση θεωρούνται οι Κρήτες υπό το γιο του Μίνωα Φολέγανδρο εκ του οποίου και το όνομά της. Από επιγραφές όμως που βρέθηκαν στη νήσο οι πρώτοι κάτοικοι πρέπει να ήταν Δωριείς από τη Σαντορίνη του γένους των Αιγιδών.

Το 425 π.Χ. φέρεται να έχει κυριευθεί και να σύρεται υποτελής των Αθηναίων. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν τη νήσο ως τόπο εξορίας. Επί Φραγκοκρατίας η Φολέγανδρος ανήκε στο Δουκάτο Νάξου, που φέρεται να τη κατέκτησε ο Μάρκος Σανούδος το 1212 και ο οποίος ανήγειρε μεγάλο οχυρό φρούριο στο ψηλότερο σημείο όπου και η αρχαία πόλη. Στη κυριαρχία των Ενετών η νήσος έμεινε μέχρι το 1566 όπου τότε και ερημώθηκε από τους Τούρκους πειρατές. Το 1617 οι Τούρκοι κατέλαβαν τη νήσο οριστικά μέχρι το 1821, ενώ το 1715 η Φολέγανδρος υπέστη τη λεηλασία και την ερήμωση από τον πασά Τζανούμ Χότζα που εξανδραπόδισε τους κατοίκους της.

Η Φολέγανδρος είναι το νοτιότερο από τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων. Αρμενίζει στο πέλαγος ανάμεσα στη Μήλο και τη Σίκινο. Με ιστορία που η άκρη της χάνεται στα βάθη των αιώνων, ακολούθησε στο χρόνο την πορεία των υπόλοιπων Κυκλαδονήσων.

Το όνομά της το οφείλει στο μυθικό Φολέγανδρο, γιο του Μίνωα. Οι αρχαίοι την ονόμαζαν σιδηρά για το τραχύ και πετρώδες έδαφός της. Ανηφορίζοντας από το Καραβοστάσι, το λιμάνι, προς τη Χώρα, η Φολέγανδρος αρχίζει να ξεδιπλώνει τη γοητεία της.

Η Χώρα, η πρωτεύουσα του νησιού, είναι ένα αιγαιοπελαγίτικο κόσμημα δεμένο με όμορφες εκκλησίες, πλατείες, λιθόστρωτα σοκάκια, πάλλευκα σπίτια και φιλόξενους ανθρώπους. Από τη Χώρα για την Πάνω Μεριά ξερολιθιές παντού και μοναχικοί ανεμόμυλοι ορίζουν το τοπίο.

Φολέγανδρος Κυκλάδες Ελλάδα ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το Μεσαιωνικό Κάστρο είναι χτισμένο την περίοδο της κατοχής του νησιού από τους Ενετούς του Μάρκου Σανούδου. Κρέμεται στην άκρη του βράχου, πραγματικό μπαλκόνι πάνω από το Αιγαίο.

Το σπήλαιο της Χρυσοσπηλιάς βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού και η πρόσβαση γίνεται τόσο από την ξηρά όσο και από τη θάλασσα. Μετά από τον πρώτο μεγάλο χώρο της εισόδου ακολουθεί ένας μακρύς θάλαμος. Το εσωτερικό του σπηλαίου είναι περίεργο και στολισμένο με λαμπρούς σταλακτίτες που μοιάζουν με θρόνο μητροπολιτικού ναού ενώ στους τοίχους μοιάζουν λαξευμένες θέσεις για αναθήματα.

Ο πανσέβαστος Ναός της Κοιμήσεως, άλλοτε Καθολική Μονή, είναι το έμβλημα του νησιού. Ο Ναός έχει χτιστεί στη θέση που, όπως προκύπτει από σωζόμενες αρχαίες επιγραφές, πρέπει να υπήρχε το Ιερό της Σελασφόρου Αρτέμιδος και του Προστατηρίου Απόλλωνα.

Οι εκκλησιές Άγιος Νικόλαος (μητρόπολη), Ταξιάρχης (με εικόνες της Κρητικής Σχολής) και η δισυπόστατη Αγία Αικατερίνη - Άγιος Αντώνιος.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Πάσχα γιορτάζεται με τα τοπικά έθιμα. Γίνεται περιφορά της εικόνας της Παναγίας από τη Χώρα στην Άνω Μεριά και μετά στον Καραβοστάση με καΐκι γύρω στον όρμο. Η περιφορά διαρκεί ως την Τρίτη του Πάσχα.
Το Δεκαπενταύγουστο γίνεται Πανηγύρι με βιολιά και λαούτα στην πλατεία του Χωριού. Το γλέντι κρατάει ως το πρωί.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Προς τη Φολέγανδρο: Από το λιμάνι του Πειραιά και από τη Σίκινο.

Στη Φολέγανδρο: Λεωφορείο εκτελεί δρομολόγια από τη Χώρα για τον Καραβοστάση και από την Άνω Μεριά για Χώρα και Καραβοστάση.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ Φολέγανδρος Κυκλάδες Ελλάδα

Αγροτικό Ιατρείο: 2286041222
Κοινότητα: 2286041285
Αστυνομικό Τμήμα: 2286041249
Λιμεναρχείο: 2286041249

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρέπει να δοκιμάσετε: Τα ματσάτα, χειροποίητα μακαρόνια με κατσίκι ή κουνέλι, καθώς επίσης την καλατσούνα, τοπική τυρόπιτα.
Τι να ψωνίσετε: Εξαιρετικής ποιότητας μέλι και τυριά.
Ψάρεμα: Τα αλιεύματα έχουν μειωθεί αισθητά.
Αν έχετε σκάφος: Θα δέσετε στο Καραβοστάση. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανεφοδιασμού με καύσιμα.
Κολύμπι: Οι παραλίες στο νησί είναι στο σύνολό τους πανέμορφες. Η πρόσβαση όμως σ" αυτές είναι συνήθως δύσκολη και γίνεται με καϊκάκια. Η Αγκάλη βρίσκεται 3 χλμ. έξω από τη Χώρα και είναι κατά γενική ομολογία η ωραιότερη παραλία της Φολεγάνδρου, με χρυσαφένια αμμουδιά και κρυστάλλινα νερά. Η πρόσβαση γίνεται είτε από τη θάλασσα με βάρκα, είτε από τη στεριά με τα πόδια ή με γαϊδουράκια. Η παραλία του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται δίπλα στην Αγκάλη, προσφέρεται για γυμνισμό. ΄Αλλες όμορφες παραλίες του νησιού είναι η Βάρδια, ο Καραβοστάσης, το Λιβάδι, το Βιτσέτζο, ο ΄Αγιος Γεώργιος, τα Βορινά, το Πουντάκι, το Λατινάκι, το Αμπέλι και το Κάτεργο.

ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΑ - ΜΥΚΟΝΟΣ

Ανάμεσα στη Φολέγανδρο και τη Σίκινο υπάρχουν τα νησάκια Καλόγεροι, Κάραβος (έχει τη μορφή καραβιού), Καρδιώτισσα (με ένα εκκλησάκι στην κορυφή), Αβαλαδονήσι και Άγιος Γεώργιος.

MykonosTour Page ID: 159

Σχετικές σελίδες

Σχετικός Χάρτης:

 
Copyright © 2007-2023 - MykonosTour - George Nazos All rights reserved.
Created & Hosted by Vistoweb