Mykonos Tour - Your compass for Mykonos Island
Greek
English
Ξενοδοχεία
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Κυκλάδες
Bars Clubs
Μύκονος Live
Μύκονος Gay bars
Εστιατόρια
Μύκονος Αγορά
Ομορφιά, Fitness και Sport
Γρήγορο Φαγητό
Σινεμά Μαντώ
Μύκονος Παραλίες
Αξιοθέατα
Μύκονος Videos
Φωτογραφίες
Μουσεία
Εκκλησίες
Μύκονος Χάρτης
Επαγγελματικός Κατάλογος
Γενικές πληροφορίες
Τοπικά Προϊοντα
Βιογραφίες
Μύκονος Νέα
Τα Σχόλια σας
Εορτολόγιο
Μύκονος Ιστορία
Ακίνητα Κτηματομεσιτικά
Υπηρεσίες
Σύνδεσμοι links
MykonosTour.gr
Μύκονος Αναζήτηση
Προφίλ
Βάλτε link
Επικοινωνία
Δήλωση Απορρήτου
Όροι Χρήσης
MykonosTour / Κυκλάδες / Κύθνος Κυκλάδες Ελλάδα

Κύθνος Κυκλάδες Ελλάδα

Κύθνος Κυκλάδες Ελλάδα

Κύθνος Κυκλάδες Ελλάδα.

Η Κύθνος είναι νησί των Δυτικών Κυκλάδων .Η γραφική Κύθνος ή Θερμιά βρίσκεται ανάμεσα στη Τζια και στη Σέριφο και έχει έκταση 99 τ.χλμ. Απέχει από τον Πειραιά 52 ναυτικά μίλια (2 ώρες και 40").

Ονομάζεται και "Θερμιά" (τα Θερμιά), τουλάχιστον από τον 12ο αιώνα οπότε και αναφέρεται "Επισκοπή Κέας και Θερμίων". Το όνομα αυτό οφείλεται από τις θερμές πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο της Αγίας Ειρήνης.

Διαθέτει 72 παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσβάσιμες οδικά.

Στο νησί υπάρχουν δύο μεσόγεια χωριά, η Χώρα η Μεσαριά με 806 κατοίκους και το χωριό Δρυοπίδα με 797 κατοίκους (απογραφή 2001). Επιπλέον υπάρχουν τρεις κύριοι παραθαλάσσιοι οικισμοί: το λιμάνι Μέριχας με 200 κατοίκους περίπου , τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές και η Παναγία Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία. Εκτός από αυτούς υπάρχουν και αρκετοί μικρότεροι οικισμοί όπως: Αγ. Δημήτριος, Επισκοπή, Αγ. Στέφανος, Φλαμπούρια, Καλό Λιβάδι, Αγ. Ειρήνη και Απόκρουση. Έχει καθημερινή συγκοινωνία με τον Πειραιά και την πρωτεύουσα των Κυκλάδων Ερμούπολη  καθώς και με άλλα νησιά των δυτικών Κυκλάδων, με συμβατικά και ταχύπλοα πλοία.

Οι ομορφότερες παραλίες της Κύθνου:

Γαιδουρόμαντρα, Αγ.Σώστης, Επισκοπή, Απόκρουση, Σκύλου, Σιμουσί, Ποτάμια, Κολώνα, Νάουσα, Λεύκες, Φλαμπούρια και Μεγάλη Άμμος

Από τα ομορφότερα νησιά των δυτικών Κυκλάδων είναι η Κύθνος με το ανάγλυφο κυκλαδίτικο τοπίο, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα γραφικά δρομάκια, τους αρχαιολογικούς χώρους, τις αμέτρητες εκκλησίες, τους γραφικούς όρμους με τις πεντακάθαρες αμμουδιές, τους ανεμόμυλους που στεφανώνουν τους λόφους γύρω από τα χωριά και το ξωκλήσια που στολίζουν τους κάβους.
   Το νησί έχει δύο χωριά, την Κύθνο (Χώρα ή Μεσαριά) και τη Δρυοπίδα (Χωριό ή Σύλλακα) με τις ομώνυμες κοινότητες. Κάθε χωριό έχει και το επίνειο του: Η Χώρα έχει τα Λουτρά και η Δρυοπίδα το Μέριχα. Επίσης υπάρχουν οι παραθεριστικοί οικισμοί Παναγιά Κανάλα, Άγιος Στέφανος, Αγία Ειρήνη, Άγιος Δημήτριος, Λεύκες, Φλαμπούρια, Επισκοπή, Καλό Λιβάδι, αλλά και άλλοι.
   Τη γνωριμία σας με το νησί θα ξεκινήσετε από το λιμάνι του Μέριχα όπου θα σας αποβιβάσει το καράβι. Από το Μέριχα ξεκινούν οι δυο βασικές διαδρομές. Η μια είναι προς την Χώρα (7,5 χλμ) και συνεχίζει για τα Λουτρά (4,5 χλμ) και την Αγία Ειρήνη. Η άλλη διαδρομή από τον Μέριχα οδηγεί Δρυοπίδα (4,5 χλμ) και στη συνέχεια στον θερινό οικισμό της Παναγίας Κανάλας (6,5 χλμ), καθώς και στον Άγιο Δημήτριο (11 χλμ από τη στροφή του δρόμου Κανάλας μέχρι τον όρμο).
   Η Χώρα, πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένη οπό τον 17ο αιώνα αμφιθεατρικά σε πλαγιά λόφου, είναι ένας πανέμορφος οικισμός που διατηρεί έντονη την Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με τα καλντερίμια, τα στεάδια (στοές) και τα πέτρινα σπίτια. Τα στενά γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια είναι ζωγραφισμένα με όμορφα σχέδια από ασβέστη με θέματα από τη νησιώτικη ζωή. Η πιο παλιά εκκλησία της Χώρας είναι η Αγία Τριάδα. Ακολουθούν ο Άγιος Σάββας με υπέρθυρη επιγραφή με χρονολογία 1613 και οικόσημο του Α. Γοζαδίνου και η Σωτήρα με αξιόλογο τέμπλο του 17ου αιώνα.
   Λίγο έξω από τη Χώρα βρίσκονται τα μοναστήρια της Παναγίας του Νίκους και του Ποδρόμου στο Χορδάκι. Στην Παναγία υπάρχει και ο επιτάφιος της Παναγίας του Νίκους, ενώ στον Πρόδρομο το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο του 16ου αιώνα, ανυπολόγιστης αξίας.
   Στη χώρα βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις για την παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας που καλύπτουν το ένα τρίτο των αναγκών του νησιού σε ρεύμα.
   Ο Μέριχας, λιμάνι του νησιού και επίνειο της Δρυοπίδας, παρέχει στους επισκέπτες του κάθε είδους διασκέδαση αφού διαθέτει εστιατόρια, ταβέρνες, σούπερ-μάρκετ, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, μπαράκια, ντίσκο και καταλύματα γιο τη διαμονή σας. Μην παραλείψετε να απολαύσετε στο Μέριχα ένα ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα πίνοντας ούζο με συνοδεία φρέσκου χταποδιού.
   Πέρδικες υπάρχουν παντού σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Και εδώ εφαρμόζεται ακόμη το σύστημα της περιοδικής απαγόρευσης, μάλιστα ακολουθώντας ακριβώς την χρονική περίοδο που απαγορεύεται στην Κέα. Στο νησί δεν λειτουργεί ακόμη Κυνηγετικός Σύλλογος και αναγκαστικά ακολουθούν τις απαγορεύσεις που ισχύουν για την περιοχή ευθύνης του Κ.Σ. Κέας, όπου εκδίδει και τις λιγοστές άδειες των κατοίκων της Κύθνου.

Ιστορία Κύθνος Κυκλάδες Ελλάδα
Η Κύθνος στην αρχαιότητα ήταν γνωστή με τις ονομασίες Αφιούσα, Θηραμνία, Θερμία κ.ά. Κύθνος ονομάστηκε από τον αρχηγό των Δρυόπων, οι οποίοι ήρθαν από την Εύβοια και εγκαταστάθηκαν στο νησί. Αργότερα έφτασαν Ίωνες άποικοι και οργάνωσαν το νησί σε ευνομούμενη πολιτεία. Όπως έδειξαν τα πρόσφατα ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή των Λουτρών, το νησί ήταν κατοικημένο στους Μεσολιθικούς Χρόνους και εδώ υπήρχε η αρχαιότερη των εγκαταστάσεων στο χώρο των Κυκλάδων (7500-6500 π.Χ.).
Ακολουθώντας την τύχη των άλλων Κυκλάδων, η Κύθνος πήρε μέρος στους Περσικούς Πολέμους, έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και κατά διαστήματα ανήκε στους Μακεδόνες, στους Πτολεμαίους της Αιγύπτου και κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, οπότε και χρησίμευε σαν τόπος εξορίας. Κατά τη Βυζαντινή Εποχή ανήκε στο Θέμα του Αιγαίου, ενώ με την πτώση της Κωνσταντινούπολης στους Φράγκους κατακτήθηκε από τον Μάρκο Σανούδο και κυβερνήθηκε από βενετσιάνικες οικογένειες. Σε όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα αλλά και την περίοδο της Τουρκοκρατίας το νησί μαστιζόταν από τις πειρατικές επιδρομές.
Από τα σημαντικά γεγονότα της ιστορίας του νησιού είναι τα Κυθνιακά, όπως ονομάστηκαν, που συνέβησαν το Φεβρουάριο του 1862, όταν το νησί χρησίμευε σαν τόπος εξορίας των αρχηγών του επαναστατικού κινήματος του Ναυπλίου εναντίον του βασιλιά Όθωνα. Επαναστάτες με ορμητήριο τη Σύρο προσπάθησαν να ελευθερώσουν τους κρατούμενους και συγκρούστηκαν στον όρμο της Αγίας Ειρήνης με τα κυβερνητικά στρατεύματα. Νικήθηκαν, σκοτώθηκαν και τάφηκαν εκεί. Μετά την έξωση του Όθωνα, τα οστά τους μεταφέρθηκαν στο Α" Νεκροταφείο της Αθήνας.

Χώρα Αμοργός Κυκλάδες Ελλάδα

Η μικρή πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένη στην πλαγιά λόφου, με κάτασπρα σπίτια, παρουσιάζει μια χαριτωμένη εικόνα. Στενά γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, ζωγραφισμένα με όμορφα σχέδια από ασβέστη -λουλούδια, ψάρια και καράβια με ανοιγμένα πανιά καμάρες με στεγάδια και μύλοι, διατηρούν όσο γίνεται ανόθευτο το κυκλαδίτικο χρώμα. Η Χώρα απέχει από το λιμάνι του νησιού Μέριχα 8 χλμ. Η χώρα έχει 837 κατοίκους.
Αξιοθέατα αποτελούν:

  • Η Χώρα, όπως και όλο το νησί, έχει πολλές σημαντικές εκκλησίες, μονόκλιτες, δίκλιτες και τρίκλιτες. Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, βασιλική με τρούλο, είναι η παλιότερη εκκλησία της. Η σημερινή της μορφή έχει δεχθεί πολλές προσθήκες. Δίπλα στην εκκλησία σώζονται αρχαία γλυπτικά κομμάτια με επιγραφές.

  • Η εκκλησία του Αγίου Σάββα, μονόκλιτη βασιλική με τρούλο του 17ου αι. Στο υπέρθυρο έχουν εντοιχιστεί επιγραφή του 1673 και οικόσημο του Αντ. Γκοζαδίνου. Στο εσωτερικό διατηρείται αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Όπως και άλλες εκκλησίες της Χώρας, ο Άγιος Σάββας στα χρόνια της Φραγκοκρατίας λειτουργούσε και σαν ορθόδοξη (το δεξιό τμήμα) και σαν καθολική (το αριστερό τμήμα).

  • Η Μεταμόρφωση του Σωτήρα, επίσης του 17ου αι., με αξιόλογο τέμπλο.

  • Στις εκκλησίες της Κύθνου φυλάσσονται σημαντικές φορητές μεταβυζαντινές εικόνες, έργα των ζωγράφων της Κρητικής Σχολής, Αντώνη, Μανόλη και Ιωάννη Σκορδίλη. Ξυλόγλυπτο τέμπλο του 16ου αι. έχει η εκκλησία του Προδρόμου στην περιοχή Χορδάκι. Στη Χώρα, πάνω σε ύψωμα, βρίσκεται και το μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους, που το καθολικό της είναι τρίκλιτος βασιλική με τρούλο. Στα υπόγεια του μοναστηριού λειτουργούσε κρυφό σχολειό στην Τουρκοκρατία.

  • Σε μικρή απόσταση, ΒΑ της Χώρας, βρίσκεται το Αιολικό Πάρκο, όπου λειτουργούν ανεμόμυλοι με αιολική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Δρυοπίδα

Κεφαλοχώρι, 8 χλμ Ν από τη Χώρα, χτισμένο στις δυο πλευρές ξεροπόταμου με 795 κατοίκους. Το όνομά του παραπέμπει στους πρώτους κατοίκους του νησιού, τους Δρύοπες. Ονομάζεται και Χωριό από τους ντόπιους. Φημίζεται για τα γλέντια του και τον ξένοιαστο χαρακτήρα των κατοίκων του.
Αξιοθέατα αποτελούν:

Η εκκλησία του Aγίου Μηνά, με ξυλόγλυπτο τέμπλο μεγάλης αξίας, δεσποτικό θρόνο εξαιρετικής λαϊκής τέχνης και με θαυμάσιο επίσης επιτάφιο.

Κοντά στο χωριό, στη θέση Φιρές, βρίσκεται και το αναξιοποίητο σπήλαιο Καταφύκι, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, πλούσιο σε σταλαχτίτες με πρωτότυπα σχήματα. Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε από τους κατοίκους σαν καταφύγιο τον καιρό των εχθρικών επιδρομών, αλλά και σαν τόπος εορταστικής συγκέντρωσης το βράδυ της Ανάστασης.

Λουτρά

Το χωριό πήρε το όνομά του από τις ιαματικές πηγές του. Χτισμένο δίπλα στη θάλασσα, απέχει από τη Χώρα 4,5 χλμ και έχει σύγχρονα σπίτια.
Αξιοθέατα αποτελούν:

Η περιοχή Κεφαλόκαστρο ή Κάστρο ή Κάστρο του Κατακέφαλου, στα Β των Λουτρών. Εδώ βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 16ο αι. Στο Κάστρο σώζονται ερείπια του τείχους και σπιτιών, ενώ από τις πολλές εκκλησίες του (λέγεται πως την περίοδο της ακμής του είχε 100 εκκλησίες) δεν σώζονται παρά οι εκκλησίες της Κεραλεούσας και της Αγίας Τριάδας - κι αυτές όχι σε καλή κατάσταση. Το Κάστρο είναι γνωστό και σαν Κάστρο της Ωριάς και συνδέθηκε με το γνωστό δημοτικό τραγούδι, που αναφέρει πως «οι Τούρκοι το πολεμούσαν χρόνους δώδεκα».

Στα ΝΑ των Λουτρών είναι η όμορφη παραλία της Αγίας Ειρήνης

Μερίχας

Νέος παραθαλάσσιας οικισμός, λιμάνι της Κύθνου, 8 χλμ ΝΔ από τη Χώρα. Αξιοθέατα αποτελούν:

  • Στα ΒΔ του Μέριχα, μισή ώρα περίπου, βρίσκεται το νησάκι του Aγίου Λουκά, που συνδέεται με τη στεριά με στενή λουρίδα άμμου. Υπάρχουν λείψανα τείχους, θεμέλια ναών, βωμών και τρία σπήλαια που χρησίμευαν για τη συγκέντρωση νερού. Στο νησάκι, προς τη μεριά της ακτής, σώζονται ίχνη από την αρχαία αγορά της πόλης, η οποία κατοικούνταν μέχρι τα Ρωμαϊκά Χρόνια.

  • Όμορφη η αμμουδιά στην Κολώνα, κοντά στο μικρό ισθμό.

  • Στα Φλαμπούρια, 20" λεπτά περίπου Ν του Μέριχα, είναι η εκκλησία της Παναγιάς της Φλαμπουριανής. Σύμφωνα με την παράδοση, τα σημάδια που φαίνονται από την παραλία μέχρι την εκκλησία είναι τα ίχνη που άφησε η ίδια η Παναγία. Στην όμορφη ακρογιαλιά τον Αύγουστο ανθίζουν άσπρα κρίνα που μοσχοβολούν.

 

 

 

 

MykonosTour Page ID: 150

Σχετικές σελίδες

Σχετικός Χάρτης:

 
Copyright © 2007-2024 - MykonosTour - George Nazos All rights reserved.
Created & Hosted by Vistoweb