Mykonos Tour - Your compass for Mykonos Island
Greek
English
Ξενοδοχεία
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Κυκλάδες
Bars Clubs
Μύκονος Live
Μύκονος Gay bars
Εστιατόρια
Μύκονος Αγορά
Ομορφιά, Fitness και Sport
Γρήγορο Φαγητό
Σινεμά Μαντώ
Μύκονος Παραλίες
Αξιοθέατα
Μύκονος Videos
Φωτογραφίες
Μουσεία
Εκκλησίες
Μύκονος Χάρτης
Επαγγελματικός Κατάλογος
Γενικές πληροφορίες
Τοπικά Προϊοντα
Βιογραφίες
Μύκονος Νέα
Τα Σχόλια σας
Εορτολόγιο
Μύκονος Ιστορία
Ακίνητα Κτηματομεσιτικά
Υπηρεσίες
Σύνδεσμοι links
MykonosTour.gr
Μύκονος Αναζήτηση
Προφίλ
Βάλτε link
Επικοινωνία
Δήλωση Απορρήτου
Όροι Χρήσης
MykonosTour / Κυκλάδες / Σέριφος Κυκλάδες Ελλάδα

Σέριφος Κυκλάδες Ελλάδα

Σέριφος Κυκλάδες Ελλάδα

ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ και η Σέριφος . Σέριφος Κυκλάδες Ελλάδα

Απάνεμες παραλίες στην αγκαλιά απόκρημνων βράχων, σχεδόν όλες με παχιά φυσική σκιά από αλμυρίκια πάνω στο κύμα, με κρυστάλλινα καταγάλανα νερά και χρυσές αμμουδιές και κάτασπρα χωριουδάκια είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της που θα κάνουν τις διακοπές σας αξέχαστες.

Όλο το νησί είναι ένα μπαλκόνι στο Αιγαίο, με θέα στο Βορά την Κύθνο, τη Σύρο στα Βορειοανατολικά, στα Ανατολικά την Πάρο, τη Σίφνο στα  Νοτιοανατολικά και τη Μήλο στο Νότο. Ξερολιθιές, με αιώνες ιδρώτα ποτισμένες, φυλάνε λίγες χούφτες χώμα για αμπελάκια ή ξυνά («τα λουριά») πασχίζοντας να ισιώσουν τις απόκρημνες βραχώδεις βουνοπλαγιές, που ανάμεσα τους κρύβουν καταπράσινες, σκιερές ρεματιές. 

Σέριφος Κυκλάδες Ελλάδα - Έχει έκταση 75 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα (όσο περίπου και η Σύρος) και 10 περίπου χιλιόμετρα συνολικό μήκος παραλίες.

Πρωτεύουσα η μαγευτική χώρα, ένα μπουκέτο κάτασπρα σπίτια σκαρφαλωμένα σε κατακόρυφο βράχο, με ανεμόμυλους και πλακόστρωτους πεζόδρομους, που την κατατάσσουν σαν μια από τις ωραιότερες πρωτεύουσες των Ελληνικών νησιών

  

Ιστορία Σέριφος Κυκλάδες Ελλάδα

 

Από εδώ και ο Οδυσσέας, στο γυρισμό για την Ιθάκη πέρασε, λένε, αλλά δεν καλοπέρασε στη σπηλιά του κύκλωπα Πολύφημου, που τον κατευόδωσε  σημαδεύοντας τον με το βράχο έξω από τον όρμο του Κουταλά. Απομεινάρια από τείχη κυκλώπεια μέχρι σήμερα αγναντεύουν από ψηλά το Αιγαίο.

Στο θαμπό μεσοδιάστημα μυθολογίας και ιστορίας, Μινωίτες από την Κρήτη και Μηκηναίοι εποίκησαν το νησί και άρχισαν την εκμετάλλευση των ορυχείων του (Μούτουλα Γαλανής). Στην εκστρατεία των Αχαιών κατά της Τροίας όμως, λάμπει με την απουσία της, αφού ο Όμηρος δεν την αναφέρει στον κατάλογο των χιλίων εκατό πλοίων της μεγαλύτερης αρμάδας της εποχής, ίσως γιατί είχε ταχθεί με το μέρος των Τρώων και οι Αχαιοί την είχαν υποτάξει ή καταστρέψει, πριν για την Τροία ξεκινήσουν.

Στα ιστορικά χρόνια τώρα, στα μέσα του 7ου αιώνα π. Χ. το νησί γίνεται αποικία των Ιώνων από την Αθήνα με αρχηγό τον Ετεοκλή, που μαζί τους φέρνουν το σπόρο της δημοκρατίας κι" αυτή δεν αργεί να εγκαθιδρυθεί και να φέρει στο νησί μεγάλη ευημερία.  

Αργότερα η Σέριφος συμμετέχει, έμμεσα, και στην εκστρατεία του μέγιστου των Ελλήνων, του Αλέξανδρου, για τον εκπολιτισμό της Ασίας, αφού τα σπαθιά τα δικά του και των «εταίρων» του ήταν κατασκευασμένα από Σεριφιώτικο μέταλλο. Απομεινάρια των χυτεύσεων της εποχής στέκουν ακόμα αδιάψευστοι μάρτυρες στον Αβεσσαλό.

 

 

Μετά τους Ελληνιστικούς χρόνους η Σέριφος μένει στο περιθώριο, ξεχασμένη απ" όλους, ακόμη και από τους Τούρκους (που μόνο φόρο εισέπρατταν και ποτέ δεν εγκαταστάθηκαν μόνιμα), εκτός από τους πειρατές, που την επισκέπτονται συχνά. Στην ανάγκη της προστασίας από τη λύσσα τους χρωστά και τη μορφολογία του ο κύριος οικισμός του νησιού, η Χώρα, με τα κατάλευκα σπίτια της κολλημένα το ένα στο άλλο, σ" ένα τέλειο κλειστό κύκλο να στεφανώνουν την απόκρημνη κορυφή του λόφου και να πλάθουν ένα άπαρτο μαργαριταρένιο Κάστρο. Την οχύρωση ολοκλήρωναν οι 6 βαριές πύλες («λότζιες») με πολεμίστρες στην  περίμετρο, που αμπαρωνόταν ολονυχτίς και από τις οποίες 2 ακόμα σώζονται.

 Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα την Ελλάδα καταλαμβάνει φρενίτιδα για εξορύξεις κι" η Σέριφος ξανάρχεται στο προσκήνιο, με την εντατική εκμετάλλευση των σπλάχνων της από τους Γρόμαν, που αφήνει πίσω της μια σειρά από δραματικά τοπία: στοές πληγές στο κορμί του σκληρού βράχου σμιλεμένες με αξίνες και ιδρώτα, αδρές λιθόκτιστες σκάλες μέχρι τις καταγάλανες ακτές κι" απάνω τους αυθάδικες ρωμαλέες σιδεροκατασκευές - καθρέφτες της εποχής τους και με πετράδι του στέμματος, το διοικητήριο στο Μέγα Λιβάδι, ένα από τα ωραιότερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, αλλά και κιβωτό τεχνολογίας, στο Αιγαίο.

 Εδώ, τον Αύγουστο του 1916, με το αίμα μεταλλωρύχων (με πλούσια συμμετοχή και των γυναικών) και χωροφυλάκων, υπογράφεται το πρώτο οκτάωρο, όταν οι είλωτες των μεταλλείων ιδρύουν σωματείο με πρωτοβουλία του ξενιτεμένου συμπατριώτη Κωνσταντίνου Σπέρα, που γι" αυτό μόλις είχε ξαναγυρίσει, στην πρώτη συνδικαλιστική διεκδίκηση του αιώνα στην Ελλάδα.

 Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οι διεθνείς αγορές ανοίγουν, οι τρίτες χώρες ανταγωνίζονται σκληρά στις τιμές των ορυκτών και κάνουν σταδιακά αντιοικονομική την εξόρυξη ότι σιδηρομεταλλεύματος είχε απομείνει από τη ληστρική εκμετάλλευση των Γρόμαν,. Η παραγωγή μειώνεται και τα μεταλλεία κλείνουν οριστικά το 1963. Χορτάρια και θάμνοι καλύπτουν τις ράγιες και τα βαγονέτα εγκαταλείπονται βορά του χρόνου, άλλα όρθια κι" άλλα αναποδογυρισμένα, σ" ένα πραγματικό θεατρικό σκηνικό έξω από το Μέγα Λιβάδι, που σχεδόν ερημώνει. Χιλιάδες μεταλλωρύχοι εγκαταλείπουν το νησί που μεταβάλλεται από τόπο πρωτογενούς παραγωγής σε χώρο παροχής υψηλών υπηρεσιών.

Σέριφος Κυκλάδες Ελλάδα

MykonosTour Page ID: 153

Σχετικές σελίδες

Σχετικός Χάρτης:

 
Copyright © 2007-2024 - MykonosTour - George Nazos All rights reserved.
Created & Hosted by Vistoweb