Mykonos Tour - Your compass for Mykonos Island
Greek
English
Ξενοδοχεία
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Κυκλάδες
Bars Clubs
Μύκονος Live
Μύκονος Gay bars
Εστιατόρια
Μύκονος Αγορά
Ομορφιά, Fitness και Sport
Γρήγορο Φαγητό
Σινεμά Μαντώ
Μύκονος Παραλίες
Αξιοθέατα
Μύκονος Videos
Φωτογραφίες
Μουσεία
Εκκλησίες
Μύκονος Χάρτης
Επαγγελματικός Κατάλογος
Γενικές πληροφορίες
Τοπικά Προϊοντα
Βιογραφίες
Μύκονος Νέα
Τα Σχόλια σας
Εορτολόγιο
Μύκονος Ιστορία
Ακίνητα Κτηματομεσιτικά
Υπηρεσίες
Σύνδεσμοι links
MykonosTour.gr
Μύκονος Αναζήτηση
Προφίλ
Βάλτε link
Επικοινωνία
Δήλωση Απορρήτου
Όροι Χρήσης
MykonosTour / Κυκλάδες / Μήλος Κυκλάδες Ελλάδα

Μήλος Κυκλάδες Ελλάδα

Μήλος Κυκλάδες Ελλάδα

Η Μήλος είναι ένα ηφαιστειακό νησί του Αιγαίου Πελάγους. Μήλος Κυκλάδες Ελλάδα

Μήλος Κυκλάδες Ελλάδα Γεωγραφία

Η Μήλος βρίσκεται στην νοτιοδυτική άκρη των Κυκλάδων, 120 χλμ (75 μίλια) ανατολικά των ακτών της Λακωνίας. Από Ανατολικά προς Δυτικά έχει πλάτος 23 χλμ, από Βορρά σε Νότο 13 χλμ, και η επιφάνειά της εκτιμάται στα 151 τετρ. χλμ. Έχει σχήμα πετάλου, σχηματίζοντας μεγάλο κόλπο. Το ψηλότερο βουνό είναι ο Προφήτης Ηλίας 748 μ., στο δυτικό μέρος του νησιού.

Στη Μήλο υπάγονται οι νησίδες Ακράθιο, οι Ανάνες, η Αντίμηλος Ερημόμηλος, οι Ακραδιές, το Παξιμάδι, το Πηλονήσι  και το Πρασονήσι.

Τα πιο μεγάλα κοντινά νησιά είναι η Κίμωλος 1.6 χλμ βορειοανατολικά, η Αντίμηλος 20 χλμ βορειοδυτικά και Πολύαιγος, 2 χλμ δυτικά.

Μήλος Κυκλάδες Ελλάδα Ορυκτός πλούτος

Μπεντονίτης, περλίτης, ποζολάνη και μικρές ποσότητες καολίνης και πυριτικού εξορύσσονται στη Μήλο και εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

Στο παρελθόν στη Μήλο εξορυσσόταν βαρυτίνη (μέχρι το 2000), θείο (μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα), μηλόπετρες μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, μαγγάνιο και γύψος. Στα αρχαία χρόνια, η Μίλια Γή χρησιμοποιούταν σα χρωστική ουσία από τους καλλιτέχνες. Η Μήλος ήταν πηγή οψιανός  ή οψιδιανού]] ο οποίος χρησίμευε για κατασκευή λίθινων εργαλείων κατά τη νεολιθική εποχή σε όλη την περιοχή γύρω από το Αιγαίο Πέλαγος αλλά και γενικά στη λεκάνη της Μεσογείου.

Οικισμοί Μήλος Κυκλάδες Ελλάδα

Η Μήλος είχε πληθυσμό 4.771 άτομα στην απογραφή του 2001, πολύ μικρότερο από το 1907 (17.638, από τα οποία 4,864 σε χωριά και 12,774 εκτός αστικών περιοχών).

Το κύριο λιμάνι της Μήλου είναι ο Αδάμας, με πληθυσμό 1.391 άτομα (2001). Μικρότερο λιμάνι (κυρίως για την συγκοινωνία Μήλου-Κιμώλου) είναι τα Πολλώνια. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Πλάκα, η οποία μαζί με τον Τριοβάσαλο, τον Πέρα Τριοβάσαλο και την Τρυπητή βρίσκονται σε ύψωμα, πάνω από τον Αδάμαντα. ʼλλος οικισμός και παλαιά πρωτεύουσα του νησιού είναι η Ζεφυρία

Μικρότεροι αλλά γραφικοί οικισμοί είναι το Κλίμα, τα Μανδράκια και ο Φυροπόταμος.

Δημοτικά Διαμερίσματα: Μήλου, Αδάμαντος, Πέραν Τριοβασάλου, Τριοβασάλου, Τρυπητής.

Οι οικισμοί της Μήλου που καταγράφονται ως κατοικημένοι (απογραφή 2001) είναι οι (πλήρης κατάλογος): ο Εμπουρειός, η Ξυλοκερατιά, το Ραλάκι, το Φουρκοβούνι, ο Φυροπόταμος, τα Ψαθάδικα, ο Αδάμας, ο Πέραν Τριοβάσαλος, ο Κατσαρώνας, η Κόμια, ο Τριοβάσαλος, οι ʼγιοι Ανάργυροι, ο ʼγιος Γεράσιμος, τα Πολλώνια, τα Βούδια, τα Μανδράκια, ο Μύτακας, η Πάχαινα, η Φυλακωπή, η Τρυπητή, η Ζεφυρία, η Κάναβα, το Κλήμα, η Σχινωπή.

Χωρίς κατοίκους αναφέρονται η Αρετή, τα Γλαρονήσια και τα Θειωρυχεία.

Ιστορία

Η θέση της Μήλου μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης, καθώς και η ύπαρξη του οψιδιανού είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σημαντικού κέντρου του πρώιμου Αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού. Ο προϊστορικός οικισμός της Φυλακωπής στη βορειο-ανατολική ακτή άνθισε κατά την εποχή του χαλκού. Λέγεται ότι πρώτοι κάτοικοι της Μήλου ήταν Φοίνικες.

Μετά από αυτούς την κατοίκησαν Δωριείς προερχόμενοι από την Σπάρτη, γι´αυτό και οι Μήλιοι είχαν ανέκαθεν φιλικά αισθήματα προς τους Σπαρτιάτες. Οι Μήλιοι έλαβαν μέρος στη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. και ήταν από τους λίγους νησιώτες που δεν έδωσαν "γην και ύδωρ" στους Πέρσες. Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, οι Αθηναίοι κατέκτησαν τη Μήλο το 416 π.Χ. και έσφαξαν όλους τους άρρενες κατοίκους (η σφαγή της Μήλου). Αργότερα, η Μήλος ακολούθησε την τύχη των άλλων Κυκλάδων κάτω από τους Μακεδόνες, τους Ρωμαίους και στη συνέχεια τους Βυζαντινούς. Στους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους είχε αρκετούς Εβραίους κατοίκους και έτσι ο Χριστιανισμός διαδόθηκε αρκετά γρήγορα. Κατά τη Φραγκοκρατία ο Μάρκος Σανούδος κατέλαβε τη Μήλο και το 1207 την ένωσε με το δουκάτο της Νάξου. Το 1537 την κατέκτησε ο Βαρβαρόσσα και από το 1566 πέρασε από τους Ενετούς στους Τούρκους. Καθ´όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ήταν ορμητήριο  πειρατών. Από το 1830, η Μήλος, όπως και όλες οι Κυκλάδες περιελήφθηκε στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.

Η Αφροδίτη της Μήλου

Περίφημο άγαλμα της Ελληνιστικής εποχής το οποίο βρέθηκε στη Μήλο το 1820. Το άγαλμα βρήκε κάποιος γεωργός με το όνομα Γεώργιος Κεντρωτάς μη γνωρίζοντας την αρχαιολογική του αξία, το έκανε φράχτη στο χωράφι του. Όταν αντελήφθηκε η Γαλλική αρχαιολογική υπηρεσία την αξία του ευρήματος το αγόρασε αμέσως απο τον αγρότη για 400 γρόσια. Πολλοί αρχαιοκάπηλοι αλλά και κάτοικοι του νησιού προσπάθησαν να το κλέψουν χωρίς επιτυχία. Το άγαλμα φορτώθηκε και μεταφέρθηκε στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Κατα τη βίαιη μεταφορά χάθηκαν τα δύο χέρια του αγάλματος. Στο αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου, βρίσκεται "αυθεντικό αντίγραφο" του αγάλματος, φτιαγμένο στα εργαστήρια του μουσείου Λούβρου. Πριν λίγα χρόνια, έγινε έρευνα στο λιμάνι και βρέθηκαν 2 αντρικά χέρια που ανήκαν σε άλλο άγνωστο άγαλμα.

Οι κατακόμβες της Μήλου

Οι κατακόμβες είναι σκαμμένες σε ηφαιστειακό τάφο και αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα του νησιού.

Αδάμαντας

Το χωριό κτίστηκε το 1835 από Σφακιανούς της Κρήτης, που κατέφυγαν στη Μήλο μετά την αποτυχημένη εξέγερσή τους εναντίον του Τούρκων. Φυσικό μεγάλο λιμάνι όπου προσεγγίζουν τα πλοία, ο Αδάμαντας είναι παραλιακό χωριό με κάτασπρα νησιώτικης αρχιτεκτονικής σπίτια και πλακόστρωτους δρόμους. Είναι το τουριστικό κέντρο του νησιού, όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και πρακτορείο διεθνούς και ελληνικού Τύπου. Απέχει μόλις 30 λεπτά από την Κίμωλο με καραβάκι. Απολλώνια ή Πολλώνια

Τα Απολλώνια είναι ένα γραφικό ψαροχώρι κτισμένο γύρω από ένα φυσικό κολπίσκο. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες. Εκεί μπορείτε να βρείτε ταβέρνες, εστιατόρια και μικρά καφενεία. Από τα Πολλώνια εκτελούνται και δρομολόγια προς τη γειτονική Κίμωλο.

Ζεφυρία

Η Ζεφυρία είναι ένα μικρό χωριουδάκι με 150 κατοίκους. Ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού και βρίσκεται 9χλμ. νοτιοανατολικά της Πλάκας και 5,5χλμ. νοτιοανατολικά του Αδάμαντα. Επισκεφθείτε τον ιερό Ναό της Παναγίας της Πορταΐτισσας ή Πορτιανής που κτίστηκε το 17ο αιώνα. Είναι η παλαιότερη εκκλησία της Ζεφυρίας και η παλιά Μητρόπολη της Μήλου.

Κλήμα

Το Κλήμα είναι ένα μικρό ψαροχώρι με λίγους κατοίκους. Στο χωριό μπορείτε να θαυμάσετε τα "σύρματα": τα μικρά σπιτάκια μέσα στα οποία φυλάγονται οι βάρκες κατά τη χειμερινή περίοδο. Πολλές φορές, τα καλοκαίρια, οι ιδιοκτήτες μετατρέπουν τα "σύρματα" σε παραθεριστική κατοικία. Κοντά στο χωριό, σε κάποιον αγρό, βρέθηκε το 1820 η Αφροδίτη της Μήλου, το άγαλμα του Πραξιτέλη.

Μαντράκια

Τα Μαντράκια είναι ένα γραφικό ψαροχώρι που βρίσκεται 5χλμ. βορειοανατολικά της Πλάκας. Στο χωριό μπορείτε να θαυμάσετε τα "σύρματα": τα μικρά σπιτάκια μέσα στα οποία φυλάγονται οι βάρκες κατά τη χειμερινή περίοδο. Πολλές φορές, τα καλοκαίρια, οι ιδιοκτήτες μετατρέπουν τα "σύρματα" σε παραθεριστική κατοικία.

Παλαιοχώρι

Το Παλιοχώρι είναι ένας μικρός οικισμός με όμορφη παραλία και εστιατόρια, που βρίσκεται 11,5χλμ. νοτιοανατολικά της Πλάκας και απέχει 8χλμ. από τον Αδάμαντα. Μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία της Αγίας Παρασκευής και στις κοντινές παραλίες: Παλιοχώρι, Αγία Κυριακή, Προβατάς, Άγιος Σώστης, Τσιγκράδος, Φυριπλάκα, Γέροντας. Στην παραλία της Αγίας Παρασκευής μπορεί κανείς να ασχοληθεί με θαλάσσια σπορ.

Πλάκα

Η Πλάκα, κτισμένη σε πλάτωμα 220μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Έχει διατηρήσει τη γνήσια νησιώτικη λαϊκή αρχιτεκτονική της, με στενά πλακόστρωτα σοκάκια και θέα προς τον κόλπο της Μήλου. Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο. Ανεβείτε από τα πλακόστρωτα δρομάκια στο Κάστρο, που κτίστηκε το 13ο αιώνα από τους Ενετούς άρχοντες της Μήλου, για να δείτε τα ερείπια που σώζονται μέχρι σήμερα. Επισκεφθείτε επίσης το Φουρκοβούνι, ένα μοναδικό αιγαιοπελαγίτικο οικισμό και ψαράδικο λιμανάκι που βρίσκεται κοντά στην Πλάκα.

Πλάκες

Γραφικό χωριό που βρίσκεται δίπλα στην Πλάκα. Μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπου.

Προβατάς

Είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται 10,5χλμ. νότια της Πλάκας και 7χλμ. από τον Αδάμαντα. Επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας του Κήπου, που κτίστηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. και είναι η παλαιότερη εκκλησία του νησιού. Μπορείτε να κολυμπήσετε στις κοντινές παραλίες: Παλιοχώρι, Αγία Κυριακή, Άγιος Σώστης, Τσιγκράδος, Φυριπλάκα, Γέροντας.

Τριοβάσαλος και Πέρα Τριοβάσαλος

Είναι τα πρώτα χωριά που συναντάμε μετά τον Αδάμαντα, πυκνοκατοικημένα και με αξιόλογη εμπορική κίνηση. Στον Τριοβάσαλο μπορείτε να επισκεφθείτε τους ιερούς Ναούς του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Γεωργίου.

Τρυπητή

Φεύγοντας από την Πλάκα, συναντάμε το παραδοσιακό χωριό της Τρυπητής. Είναι ένα όμορφο χωριό με εντυπωσιακή θέα στον κόλπο της Μήλου. Εκεί θα δείτε γραφικούς ανεμόμυλους και τον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Φυροπόταμος

Ο Φυροπόταμος είναι ένα γραφικό ψαροχώρι που βρίσκεται 4χλμ. βορειοανατολικά της Πλάκας. Θα συναντήσετε και εδώ τα "σύρματα": τα μικρά σπιτάκια μέσα στα οποία φυλάγονται οι βάρκες κατά τη χειμερινή περίοδο και τα οποία, πολλές φορές τα καλοκαίρια, οι ιδιοκτήτες τα μετατρέπουν σε παραθεριστική κατοικία.

Παραλίες Μήλου ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ

Η Μήλος έχει πολλές παραλίες εξαιρετικής ομορφιάς. Παρακάτω αναφέρονται 28 παραλίες, 9 στη βόρεια, 2 στην ανατολική, 9 στη νότια, 4 στη Δυτική πλευρά και 4 μέσα στον κόλπο. Αν και ο κατάλογος αυτός περιέχει τις περισσότερες παραλίες, δεν είναι πλήρης.

 

Βόρεια πλευρά

9 παραλίες από Δυτικά προς Ανατολικά:

ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Πλάθιαινα, ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Φυροπόταμος, ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Σαρακήνικο, Μύτακας , Αλογόμαντρα, ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Πάχαινα, ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Κάπρος , ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Παπάφραγκας, ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Πολλώνια,

Ανατολική πλευρά: Τρία Πηγάδια, Θειορυχεία,

Νότια Πλευρά 9 παραλίες (από Ανατολικά προς Δυτικά):

ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Παλιοχώρι, ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Ψαροβολάδα, ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Αγία Κυριακή , ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Γέρακας , ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Τσιγκράδο, ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Φυριπλάκα,  ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Προβατάς , ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Γέροντας, ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Κλέφτικο.

Δυτική Πλευρά 4 παραλίες (από Νότια προς Βόρεια):

ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Αγιος Ιωάννης , ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Αμμουδαράκι , ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Τριάδες , ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Αγκάθια,

Μέσα στον κόλπο:

Εμπουριός ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ , Φατούρενα, ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Αχιβαδόλιμνη, ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Παπικινού, ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Λαγκάδα, ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Σύρματα

Σύρματα ονομάζονται στη Μήλο οι θέσεις φύλαξης μικρών σκαφών (για βάρκες), σκαμμένες στους ηφαιστειακούς τόφφους, κυρίως στον οικισμό Κλίμα ή στο Φυροπόταμο, δίπλα στη θάλασσα.

MykonosTour Page ID: 146

Σχετικές σελίδες

Σχετικός Χάρτης:

 
Copyright © 2007-2024 - MykonosTour - George Nazos All rights reserved.
Created & Hosted by Vistoweb