Mykonos Tour - Your compass for Mykonos Island
Greek
English
Ξενοδοχεία
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Κυκλάδες
Bars Clubs
Μύκονος Live
Μύκονος Gay bars
Εστιατόρια
Μύκονος Αγορά
Ομορφιά, Fitness και Sport
Γρήγορο Φαγητό
Σινεμά Μαντώ
Μύκονος Παραλίες
Αξιοθέατα
Μύκονος Videos
Φωτογραφίες
Μουσεία
Εκκλησίες
Μύκονος Χάρτης
Επαγγελματικός Κατάλογος
Γενικές πληροφορίες
Τοπικά Προϊοντα
Βιογραφίες
Μύκονος Νέα
Τα Σχόλια σας
Εορτολόγιο
Μύκονος Ιστορία
Ακίνητα Κτηματομεσιτικά
Υπηρεσίες
Σύνδεσμοι links
MykonosTour.gr
Μύκονος Αναζήτηση
Προφίλ
Βάλτε link
Επικοινωνία
Δήλωση Απορρήτου
Όροι Χρήσης
MykonosTour / Κυκλάδες / Σίφνος Κυκλάδες Ελλάδα

Σίφνος Κυκλάδες Ελλάδα

Σίφνος Κυκλάδες Ελλάδα

Σίφνος Κυκλάδες.

Η Σίφνος είναι νησί μεσαίου μεγέθους στις δυτικές Κυκλάδες. Απέχει περίπου 130 χιλιόμετρα ή 80 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Έχει έκταση 74 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μήκος 15 χιλιόμετρα και πλάτος 7.5 χιλιόμετρα. Η ακτογραμμή της είναι περίπου 70 χιλιόμετρα, και έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 2000 κατοίκους.

Στη Σίφνο βρίσκονται τα χωριά: Απολλωνία (πρωτεύουσα), ʼνω Πετάλι, Εξάμπελα, Κάστρο, Κάτω πετάλι, Καταβατή και Αρτεμώνας. Παραλίες του νησιού είναι οι Καμάρες (λιμάνι), Βαθύ, Φάρος, Σεράλια, Πλατύς Γυαλός και Χερόνησος. Τα κύρια αξιοθέατά της περιλαμβάνουν το ενετικό χωριό Κάστρο, τον Προφήτη Ηλία τον ψηλό, τον ʼγιο Συμεών (με θέα προς τις Καμάρες) και διάφορα εξωκκλήσια.

Η Σίφνος έχει μεγάλη παράδοση στη μαγειρική και είναι η γενέτειρα του  Νίκου Τσελεμεντέ.

Η Σίφνος είναι δήμος του Νομού Κυκλάδων και βρίσκεται στις δυτικές Κυκλάδες στη μέση του τριγώνου Σέριφου – Αντίπαρου - Κίμωλου. Ο Δήμος Σίφνου δημιουργήθηκε, μετά την ισχύ του νόμου Καποδίστρια, από τη συνένωση των Κοινοτήτων Απολλωνίας και Αρτεμώνος. Εχει έκταση 74τ.χλμ., 2.087 κατοίκους και απέχει 75 μίλια από τον Πειραιά.

Σίφνος Κυκλάδες Ελλάδα.

Για τη Σίφνο η ιστορία έχει να δώσει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Πρωτοκατοικήθηκε τη νεολιθική εποχή από Κάρες και Φοίνικες και λεγόταν "Μερόπια". Στη διάρκεια των χρόνων 3200-3000 π.Χ. στο νησί αναπτύχθηκαν οι τέχνες και το εμπόριο. Γνώρισε οικονομική άνθηση λόγω των μεταλλείων χρυσού και αργύρου. Αργότερα κατοικήθηκε από του Μίνωες γι" αυτό και ονομάστηκε "Μίνωα". Αγγεία που βρέθηκαν στις περιοχές Κάστρο και Αγίου Ανδρέου μαρτυρούν την επίδραση και του μυκηναϊκού πολιτισμού. Γύρω στο 1100 π.Χ. φτάνουν στο νησί οι Ιωνες και τότε ξεκινά η εποχή που ονομάστηκε χρυσή εποχή της Σίφνου, με ιδιαίτερη ανάπτυξη της γεωργίας, της κεραμικής και του εμπορίου.

Αργότερα έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Στη συνέχεια ήλθαν οι Ρωμαίοι και κατόπιν ακολούθησε και η Σίφνος τη μοίρα που είχαν και τα άλλα νησιά. Βυζαντινοί, ενετική κυριαρχία με το Δουκάτο της Νάξου, ο Μπαρμπαρόσα και οι πειρατές του με τις λεηλασίες τους και μετά οι Τούρκοι, μέχρι την τελική απελευθέρωσή της το 1836.

Διατηρώντας όλα τα σημάδια που της άφησαν τα χρόνια της ιστορίας της, η Σίφνος είναι σήμερα ένας όμορφος τόπος με παραδοσιακούς οικισμούς, με κάτασπρα σπίτια με πανέμορφες παραλίες και λόφους πάνω στους οποίους απλώνονται σκαρφαλωμένα τα χωριά της.

Στη Σίφνο θα δείτε πολλούς ανεμόμυλους και περιστεριώνες και θα διαβάσετε την παλαιότερη εφημερίδα των Κυκλάδων, τη "Σίφνο" που ιδρύθηκε το 1880.

Η Απολλωνία ή Σταυρί είναι η πρωτεύουσα και το εμπορικό κέντρο του νησιού. Eχει 1.200 κατοίκους, βρίσκεται στο κέντρο της Σίφνου και ειναι κτισμένη αμφιθεατρικά σε τρεις λόφους με χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Τα δρομάκια της είναι στενά, τα σπίτια κάτασπρα και οι τρούλοι των εκκλησιών γαλάζιοι. Πήρε το όνομά της από το ναό του Απόλλωνα που υπήρχε εκεί τον 7ο αιώνα π.Χ. Στη θέση του υπάρχει σήμερα ο ιερός Ναός της Παναγίας Ουρανοφόρας. Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται το Μουσείο Λαογραφίας και Λαϊκής Τέχνης. Το λιμάνι, οι Καμάρες, απέχει έξι χιλιομέτρα.

Αρτεμώνας Σίφνος Κυκλάδες Ελλάδα.

Ο Αρτεμώνας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της Σίφνου με 800 κατοίκους. Βρίσκεται μόλις 1.5χλμ. βόρεια της Απολλωνίας. Ενα χωριό με πολλούς κήπους και λουλούδια που στα νεοκλασικά αρχοντικά του κάποτε φιλοξενούσε την αριστοκρατία του νησιού. Εδώ βρίσκεται και το σπίτι του ποιητή Γιάννη Γρυπάρη. Στην κορυφή του λόφου, από όπου η θέα είναι πανοραμική καθώς βλέπει κανείς τα γύρω νησιά, το Κάστρο, τους κεντρικός οικισμούς, μέχρι και τις Καμάρες, σώζονται σε καλή κατάσταση δύο ανεμόμυλοι. Επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Αφέντη που κτίστηκε το 17ο αιώνα και περιέχει σημαντικές εικόνες, καθώς και την εκκλησία της Παναγίας της Κόγχης. Επιπλέον, υπάρχουν τα εκκλησάκια των Αγίων Συμεών, Σιλβέστρου, Δημητρίου και του Προφήτη Ηλία του Τρουλλακίου, τα οποία είναι προσβάσιμα μέσω μονοπατιού που οδηγεί στη βόρεια πλευρά του νησιού.   

Στον Αρτεμώνα υπάρχουν εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και εργαστήριο αγγειοπλαστικής.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα χωριά Αγιος Λουκάς και Ανω Πετάλι (1,5χλμ. βορειοδυτικά) και οι Καμάρες έξι χιλιόμετρα ανατολικά.

Βαθύ Σίφνος Κυκλάδες Ελλάδα.

Το Βαθύ είναι ο γραφικός οικισμός των αγγειοπλαστών της Σίφνου. Είναι ένας ήρεμος και όμορφος παραλιακός οικισμός στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού σε κλειστό όρμο με αμμουδιά, τριγυρισμένος από ελιές και περιβόλια. Βρίσκεται 10χλμ. νοτιοδυτικά της Απολλωνίας και 16χλμ. νότια των Καμάρων και έχει 50 κατοίκους. Επισκεφθείτε την ιερά Μονή των Ταξιαρχών που κτίστηκε το 16ο αιώνα.

Εξάμπελα Σίφνος Κυκλάδες Ελλάδα.

Το Εξάμπελα είναι ένα αγροτικό χωριό, 2χλμ. νοτιοανατολικά της Απολλωνίας και 8χλμ. νοτιοανατολικά των Καμάρων. Με την πάροδο του χρόνου και με τα καινούρια σπίτια που κτίζονται, ενώνεται με την Απολλωνία. Στην είσοδο του χωριού μπορείτε να δείτε τις Αράδες, τις σειρές των ανεμόμυλων, εκ των οποίων μερικοί είναι καλοσυντηρημένοι, ενώ άλλοι παραμένουν ερειπωμένοι. Περπατήστε και δείτε τα όμορφα σπίτια και τις εκκλησίες του χωριού και επισκεφθείτε την ιερά Μονή της Βρύσης (17ου αιώνα).

Στα Εξάμπελα γεννήθηκαν ο ποιητής Αριστομένης Προβελέγγιος και ο αρχιμάγειρας Νίκος Τσελεμεντές.

Καμάρες Σίφνος Κυκλάδες Ελλάδα.

Οι Καμάρες είναι το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο χωριό, καθώς και το λιμάνι του νησιού από τα τέλη του 19ου αιώνα. Βρίσκεται μια ώρα με τα πόδια από τον Πλατύ Γιαλό, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και 6χλμ. από την Απολλωνία. Εχει όμορφα κάτασπρα σπίτια και γραφικές εκκλησίες.

Κάστρο Σίφνος Κυκλάδες Ελλάδα.

Ο σημερινός οχυρωμένος οικισμός του Κάστρου ήταν η πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 19ο αιώνα. Βρίσκεται 2χλμ. βορειοανατολικά της Απολλωνίας, 8χλμ. ανατολικά των Καμάρων και 3χμ ανατολικά του Αρτεμώνα, στη θέση της αρχαίας πόλης της Σίφνου που κτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Υπάρχει ένα πανέμορφο μονοπάτι που περνά ανάμεσα από ελιές και φραγκοσυκιές, και οδηγεί από το Κάστρο στον Αρτεμώνα. Το Κάστρο, που φημίζεται για την ομορφιά του, διατηρεί την οχυρωματική μεσαιωνική δομή του. Εχει ξεχωριστή αρχιτεκτονική με διώροφα και τριώροφα σπίτια και αρχοντικά με βενετσιάνικες επιγραφές. Η είσοδος γίνεται από τις παλαιές εισόδους-στοές, "τις Λόζιες". Επειδή τα εξωτερικά σπίτια σχηματίζουν και το εξωτερικό τείχος, έχουν μικρά παράθυρα και χαμηλές πόρτες.

Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο (που περιλαμβάνει συλλογή αρχαϊκών και κλασικών γλυπτών, γεωμετρικά και βυζαντινά κεραμικά), τις εκκλησίες του Κάστρου, τον κοντινό παραλιακό οικισμό Σεράλια και δείτε τα τμήματα μυκηναϊκού τείχους και τα θεμέλια ακρόπολης της κλασικής εποχής.

Καταβατή Σίφνος Κυκλάδες Ελλάδα.

Η Καταβατή είναι ένα χωριό με λίγους κατοίκους, κτισμένο στους πρόποδες του Λόφου Προφήτη Ηλία. Βρίσκεται 3χλμ. νότια της Απολλωνίας και 9χλμ. βορειοανατολικά των Καμάρων. Επισκεφθείτε τις εκκλησίες του χωριού.

Πλατύς Γιαλός Σίφνος Κυκλάδες Ελλάδα.

Ο Πλατύς Γιαλός είναι ένα ψαροχώρι με 70 κατοίκους και μεγάλη τουριστική κίνηση. Εχει μία από τις μεγαλύτερες παραλίες των Κυκλάδων. Στον Πλατύ Γιαλό λειτουργούν εργαστήρια αγγειοπλαστικής, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε τον τρόπο παραγωγής των καταπληκτικών σιφναίικων κεραμικών. Κοντά στην κορυφή του υψώματος από όπου η θέα είναι μαγευτική, βρίσκεται η ιερά Μονή της Παναγίας του Βουνού που κτίστηκε το 1813. Βορειοανατολικά από τον Πλατύ Γιαλό βρίσκεται ο Ασπρος Πύργος, όπου υπάρχουν ερείπια αρχαίου πύργου του 500 π.Χ.

Στην είσοδο του όρμου, νοτιοανατολικά, βρίσκεται το νησάκι της Κυπριανής ή Κιτριανής. Το μοναδικό της κτίσμα είναι η εκκλησία της Παναγίας της Κυπριανής. Το τοπίο στο μικρό νησί με τους ελαιώνες και τα περιβόλια είναι καταπράσινο. Ο Πλατύς Γιαλός βρίσκεται 12χλμ. ανατολικά της Απολλωνίας και 18χλμ. νοτιοανατολικά των Καμάρων.

Φάρος Σίφνος Κυκλάδες Ελλάδα.

Ο Φάρος, που βρίσκεται 7χλμ. νοτιοανατολικά της Απολλωνίας και 13χλμ. νοτιοανατολικά των Καμάρων, θεωρείται το ασφαλέστερο λιμάνι του νησιού. Είναι ένα ήσυχο ψαροχώρι 45 κατοίκων, με γραφικές συνεχόμενες αμμώδεις παραλίες (τη Φασολού, το Φάρο και το Γλυφό). Κοντά στο Φάρο και κτισμένο πάνω σε βράχο που ενώνεται με τη στεριά με μια λωρίδα γης, βρίσκεται το Μοναστήρι της Χρυσοπηγής, πολιούχου της Σίφνου. Στη δυτική πλευρά του όρμου σώζονται τα ερείπια από τις εγκαταστάσεις των πλοίων που φόρτωναν μετάλλευμα με προορισμό το Λαύριο. Ο φάρος, που έδωσε το όνομά του στο χωριό, βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού και κοντά του βρίσκεται η ιερά Μονή του Σταυρού, από την οποία μπορείτε να απολαύσετε τη μαγευτική θέα.

Χερρόνησος Σίφνος Κυκλάδες Ελλάδα.

Η Χερρόνησος είναι ένα μικρό και παραδοσιακό χωριό με μικρή αμμουδιά, στη βορειότερη άκρη του νησιού, 15χλμ. βορειοδυτικά της Απολλωνίας και 21χλμ. βόρεια των Καμάρων. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε την ομορφιά της άγριας φύσης. Η Χερρόνησος έχει 100 κατοίκους και φημίζεται για τα κεραμικά της.

Χρυσοπηγή Σίφνος Κυκλάδες Ελλάδα.

Η Χρυσοπηγή είναι μια πανέμορφη περιοχή του νησιού, που βρίσκεται 10χλμ. νότια της Απολλωνίας και 16χλμ. νοτιοανατολικά των Καμάρων, ανάμεσα στο Φάρο και τον Πλατύ Γιαλό. Για να φτάσετε μπορείτε να πάρετε το δρόμο που οδηγεί στον Πλατύ Γιαλό. Στη μικρή χερσόνησο βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας.

ΣΙΦΝΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

MykonosTour Page ID: 154

Σχετικές σελίδες

Σχετικός Χάρτης:

 
Copyright © 2007-2023 - MykonosTour - George Nazos All rights reserved.
Created & Hosted by Vistoweb